Bratia Ricovci přehled

Bratia Ricovci https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75630/bratia-ricovci-75630.jpg 4 39 39

Autor příběhů komisaře Maigreta uvádí tentokrát čtenáře do prostředí amerických gangsterů. V románě, který sám považuje za jednu ze svých nejlepších knih, ukazuje nejen skvělou organizaci jedné z jejich četných skupin, ale i otřesnou brutálnost, s jakou na svých členech vymáhají slepou poslušnost i když jde o akci proti vlastnímu bratru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Smena
Originální název:

Les fréres Rico , 1957


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bratia Ricovci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

rumund
28.07.2023 4 z 5

Vůbec nic jsem od této knihy nečekal a překvapivě dost dobrá gangsterka. Člověk by skoro ani nevěřil, že je kniha přes 70let stará. Takže u mě dobrý!

pavel9410
10.05.2023 4 z 5

Cekal jsem detektivku a misto toho mafie. Docela prekvapko. I tim, jak to bylo psane takovym uspornym stylem.


kap66
19.01.2020 4 z 5

"Psát tě nenaučím, to se naučit nedá, ale můžu ti leccos poradit, co už vím z vlastní zkušenosti, a ušetřit ti hledání. … Praktická cvičení: Simenon. Byla jsem posedlá francouzštinou a Josef mi sehnal překlad románu Bratři Ricové. Na překladu se člověk naučí pilovat text." (Škvorecký a Salivarová: Samožerbuch)
Tohle - a doporučení mého rádce :-) - mě přivedlo k mafiánskému tématu, které nevyhledávám příliš ráda; je mi cizí morálka a účel "organizace", stoprocentní dodržování subordinace, zkrátka všechno. Přesto jsem fascinovaně otáčela stránky a četla právě jen a jen o tomhle, protože přesně o to jde. Způsob, jakým to Simenon podává, vystihuje jedna věta téměř ze závěru, týkající se vraždy: "Podezíral Mika, že schválně všechno zařizuje v jeho přítomnosti, prostě a chladně, jako kdyby to byla ta nejpřirozenější věc na světě." Prostě a chladně, jako krátké řezy nožem, kladl autor stručné věty vedle sebe, až se jimi dořezal k závěru, a já ho akceptovala, protože neexistovala jiná možnost. Nic z toho jsem za své nepřijala, s nikým se neztotožnila, ale musela jsem ocenit, jak mě tím pro mě nepřijatelným světem, plným mně cizích a nepochopitelných lidí, autor provedl.
(Překlad se Salivarové povedl.)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bratia Ricovci v seznamech

v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce72x
v Chystám se číst7x
v dalších seznamech1x