Brány do Atén přehled

Brány do Atén https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486842/bmid_brany-do-aten-zTW-486842.jpg 5 13 13

Bitka pri Maratóne a posledný boj pri Termopylách sú dve z najznámejších bitiek starovekého sveta. Desaťročie v gréckych dejinách medzi rokmi 490 – 479 tvorilo základ politického a kultúrneho smerovania Západnej Európy na dve a pol tisícročí. Bravúrny príbeh hovorí o Aténčanoch, ktorí boli ochotní pre slobodu obetovať všetko. Stojíme pri zrode aténskej demokracie, ktorá sa stala vzorom pre dejiny a vývoj spoločnosti aj v dnešnej dobe. Brány do Atén právom radia Conna Igguldena k najlepším autorom epickej historickej fikcie.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Gates of Athens , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Brány do Atén. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Ronnie68
21.05.2024 5 z 5

Kniha mě nadchla už jen tím námětem... zpracovat do románu Řecko perské války... to mě prostě nadchlo ... a je fakt, že jsem se začetla už od prologu a nepustila mě celou dobu do konce po bitvu u Thermopil a námořní bitvu u Artemisia ... kniha v podání tohoto spisovatale je to ponoření se do dávných dějin, které vždy zaujme ... těším se na další díl...

nero 13
08.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Brány Athén je příběh o tom jak se několik malých městských státečků v čele s Aténami a Spartou vzepřelo první supervelmoci která existovala na naší planetě, Perské říši, která v té době ovládala území od dnešní Libye na západě až k řece Indus na východě. Je to jako by dnes vyhlásilo válku USA, Panama s Kostarikou, určitě by si na tyto dva středoamerické státečky nikdo nevsadil ani korunu, ale přesto se to Řekům podařilo.
Tato kniha je první ze čtyř kterou Conn Iggulden napsal o tomto období antického Řecka a popisuje dobu od legendární bitvy u Marathónu až k o deset let pozdější snad ještě legendárnější bitvu u Thermopyl, obě jsou známé hlavně okolnostmi s nimi související, zatímco ta u Marathónu se proslavila mimo vítězstvím nad Peršany, hlavně běžcem Feidippidésem, kterému po oznámení Athenským že vyhráli, puklo srdce, tak ta u Thermopyl je slavná tím jak 300 Sparťanů zadržovalo celou Perskou armádu, to je samozřejmě dost nadsazené, těch Sparťanů tam sice bylo opravdu jenom 300, ale mimo nich tam byly i bojovníci z jiných Řeckých států, a také každý Sparťan měl svého Heilóta, něco jako že každý rytíř měl svého panoše, ale i tak tam asi sedm tisíc Řeků zadržovalo čtvrt až půl milionu Peršanů, zároveň s bitvou u Thermopyl probíhal střet Perské flotily s tou Řeckou tvořenou převážně Athénskými triérami u Artemísia, který dopadl zhruba nerozhodně, ale nezabránil tomu že Atény byly Peršany zcela vypáleny.
Velké nosné téma knihy je také popis jak probíhala demokracie v její kolíbce v Aténách, měli by si to povinně přečíst všichni dnešní politici, aby viděli jak moc se odchýlili od jejich základů.


Ahmose
05.04.2022 5 z 5

Brány do Atén sú pre mňa veľkým prekvapením. Podľa anotácie som očakával, že sa bude jednať o epický historický román, no dostal som niečo oveľa lepšie. Autor v knihe podrobne vykresľuje mentalitu vyššie postaveného človeka žijúceho v starovekých Aténach. Ukazuje nám fungovanie štátu, snemu a dáva čitateľovi možnosť byť svedkami aj súdneho procesu. Napriek tomu, že spracúva historické fakty, nemá tendenciu k učebnicovej suchosti. Príbeh je zameraný na politické intrigy, úskoky a spojenectvá. Na boj samozrejme príde tiež. Postavy sú prepracované, každá má svoje dobré aj zlé vlastnosti a koná s určitým motívom. Vydavateľstvo Tatran nesklamalo a opäť nám prinieslo kvalitný historický román zasadený do môjho najobľúbenejšieho obdobia dejín, teda do staroveku. Táto kniha je kandidát do mojich top 10 najlepších kníh za tento rok. Odporúčam !

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (9. týden)

27.02.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Brány do Atén v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených19x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit11x

Autorovy další knížky

Conn Iggulden
anglická, 1971
2017  84%Bouře
2009  91%Vlk plání
2003  88%Císař 1: Brány Říma
2018  89%Trojice
2009  89%Vládci luku