Boží dom přehled

Boží dom
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274679/bmid_bozi-dom-ohA-274679.jpg 4 160 160

Dům Páně série

1. díl >

Román z lékařského prostředí s výraznými autobiografickými prvky, který při svém uvedení na americký knižní trh v roce 1978 způsobil doslova poprask v literárních i medicínských kruzích a je od té doby přirovnáván k Hellerovu románu Hlava 22 - tak jako Heller demýtizoval armádu, tak Shem píchl do vosího hnízda amerického zdravotnictví. Vylíčení poměrů v severoamerické nemocnici by se mohlo zdát příliš kruté, příliš syrové, příliš šokující, příliš přesexualizované, příliš přitažené za vlasy... je ale pravdivé. A dlužno podotknout, že není nijak zvlášť specifické jen pro americké poměry.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Remedium
Originální název:

The House of God , 1978


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boží dom. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

kurama45
19.02.2024 2 z 5

Jednoznačne nesúhlasím, že by bola táto kniha medicínska Hlava 22. Po prvé jej chýba vtip. Je síce pretkaná cynizmom a nehovorím, že som si párkrát úsmevne neodfrkla, avšak Shem je k Hellerovi ako keyboard ku koncertnému klavíru.
Po druhé je neskutočne presexualizovaná. A to až tak, že to nakoniec nebolo ani vzrušujúce, ani vtipné, či šokujúce. Iba trápne. Stačilo o tom napísať raz, ako argument by to bohato stačilo a aj tak tieto pornografické scénky v naratíve neplnia žiadnu úlohu.
Mno a po tretie si neodpustím pichnutie do osieho hniezda oslavných komentárov. Vážne je správanie protagonistu a jeho kolegov také úžasné a zábavné? Naozaj si to zaslúži potlesk? Ja som z nich takmer dostala reflux. Na druhú stranu ma neprekvapuje, že sa týmto potľapkávajú po pleciach súčasní lekári. Ak sa totiž správajú ako rozmaznaní nezodpovední fagani, nesnažia sa zmeniť ani systém, ani seba, ale napriek tomu berú vysoké platy a hrajú sa na Bohov, stále za nimi stojí celý tím podobných „Royov“, ktorí ich utešia, že tak to má byť, lebo lekár nesie na ramenách ohromné bremeno, je to poslanie, nie povolanie, nemá na to každý, nikto ich nechápe a och! Aké to oni majú nesmierne ťažké Napiglovat a odfiltrovat? Možno áno, ale iba podobnú generáciu lekárskych spasiteľov.

E_Lan
04.02.2024 4 z 5

Nedivím se, že tato kniha vzbudila poprask. Je hodně cynická a plná sexu, humoru je zde opravdu hodně. Přesto je to vcelku hodně smutné čtení, které hodně reálně popisuje realitu života kdy část lidí umírá “nespravedlivě brzy a jiný pak ne a ne umřít. V obou případech je to moc smutné. Jak se s tímto srovnají postavy v této knize je pak to hlavní o co zde jde.


Rozari
24.09.2023 5 z 5

První půlku jsem četla v letadle při 4h letu a okolosedící se na mě celou dobu dívali, jak se otřásám smíchy.
Druhá půlka celkem zvážněla, ale i tak hodnotím kladně a doporučuji.
V druhé půlce jsem si ale všímala častějších překlepů a také nedostatečné korektury (polka je na dvě doby, dokonce i ta Vyvalte sudy).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Boží dom v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených251x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených15x
v Knihotéce86x
v Chystám se číst131x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech1x