Botostroj přehled

Botostroj https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88279/botostroj-88279.jpg 3 22 22

Autor se silným osobním zaujetím útočí na českou podobu tzv. amerikanismu, již mu zosobňuje Tomáš Baťa a jeho zlínské podniky. Snažil se v nich vykreslit jak vykořisťovatelskou podstatu Baťových metod racionalizace výroby,tak i nelidské zacházení s dělníky.Kniha byla v té době soudně zakázána. Jako protiklad k této knize napsal Tomáš Antonín Pánek knihu Živé dílo, oslavující život bratrů Baťových.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Botostroj. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Metcheque
28.03.2023 3 z 5

Kdyby nebyl autor takový myšlenkově roztěkaný grafoman, mohlo by to být špičkové dílo.

Kniha je inspirovaná skutečnými událostmi, bez skrupulí nastavuje kritické zrcadlo zbožšťovanému Baťovi a navíc se jeho dílo stalo obětí poměrně skandální cenzury.

T. Svatopluk ovšem slibně se rozvíjející děj zabíjí hromadou floskulí, opakujících se ideologických úvah a nekonečných souvětí. Dialogy se stávají jen jakýmsi random battlem desítek hlavních i vedlejších postav, z nichž některé tam vůbec nemusely být.

No nebudu chodit kolem horké kaše, nedalo se to dočíst.

Hobo
02.03.2022 2 z 5

Dobrý sloh, strohý, jakoby úsečný. Obsah ovšem rozporuplný, ideologicky poznamenaný, a nejen to, prostě černobílý. Nedivím se, že to autor i nakladatel u soudu prohrál, tohle prostě není Baťa, i když vezmu v úvahu, že na rozdíl od doby, ve které jsem vyrůstal a jež ho bez milosti zavrhovala, je dnes patrně zase nekriticky veleben. Pravda, jako obvykle, bude opět mimo ideologické šablony.
Ostatně, v menším měřítku, vyrůstal jsem v kraji, v němž nesmazatelnou stopu zanechal také jistý továrník Schovánek se svou Tofou...
Po literární stránce má dílo přece jen jisté přednosti před filmem z 50. let, ve kterém - patrně aby nedošlo k omylu - byl představitel Botostroje natolik podobný Baťovi, až to tlouklo do očí. Rád bych si ostatně přečetl knihu v původní podobě, nikoliv v úpravách, kterou autor provedl po Únoru. Byla sice digitalizována, avšak váznou na ní stále autorská práva. Po 90 letech! K čertu s autorským zákonem!


Aniki
25.01.2019 4 z 5

Odvážný autor, který se nebál vylíčit těžký život dělníků, pracujících v obuvnickém průmyslu. Samotný autor po vydání čelil soudnímu stíhání ze strany velké obuvnické firmy, jejíž vlastníci se v románu poznali. Román byl soudně konfiskován, autor byl finančně zruinován soudními poplatky a dostal se do existenčních problémů. Žádné další vydavatelství si již nedovolilo, za první republiky, román vydat, z obav před vlivem této firmy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Botostroj v seznamech

v Přečtených26x
v Doporučených1x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

Tomáš Baťa, 1876-1932

Autorovy další knížky

Svatopluk Turek
česká, 1900 - 1972
1954  57%Botostroj
1987  36%Bez šéfa
1936  60%Mrtvá země
1956  0%Hrdinové z ostrova
1945  0%Človíček