Boris I., král andorrský přehled

Boris I., král andorrský https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77580/mid_boris-i-kral-andorrsky-2eg-77580.jpg 4 9 9

Východiskem Morellovy fikce je skutečný příběh ruského bělogvardějce Borise Skosyreva, který se v červenci 1934 pokusil vytvořit nezávislou andorrskou monarchii. Autor se ve své novele opírá o reálná fakta, o několik málo dochovaných královských dokumentů, ironické články v dobovém tisku a vzpomínky své matky. Úsporným energickým stylem, pro nejž jsou charakteristické rytmicky úderné výčtové řetězce, přirovnání odkazující k tradiční moudrosti venkovanů, neotřelé metafory, humor a vlídná, laskavá ironie, sleduje devět slavných dnů samozvaného andorrského krále.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Argo
Originální název:

Borís I, rei d'Andorra , 1984


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boris I., král andorrský. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Khagan1389
02.03.2017 4 z 5

Má druhá kniha od andorského spisovatele Antonia Morella, která mě dokázala opět velice zaujmout a udržet mou pozornost až do konce, i přesto že se nejedná vůbec o knihu pro každého. Boris Skosyrev byl jistě zajímavá a záhadná postava, jeho dobrodružství je něco nad čím zůstává rozum stát. Po přečtení této knihy mám sám velkou chuť Andorru navštívit a zkusit si trochu zapátrat, kde že se ten Boris vlastně vzal... Komu se zalíbí tato kniha, mohu jen a jen doporučit druhou knihu od tohoto autora: Protivný sníh.

Terhalta
11.01.2016 3 z 5

Nevím nevím, nějak mě na téhle knize zkrátka zaujal jen a jen nápad. Absurdita toho, že si jen tak nakráčím do maličkého státu a pokusím se prohlásit za krále je super. Ale moc dalšího mě neoslovilo - děj (dá-li se to tak nazvat) je rozštípaný a retrospektivní pojetí spíše škodí než pomáhá. Vlastně se tak člověk při čtení plácá mezi nepochopením situací, do kterých neví jak a proč se dostal, protože mu to bude vysvětleno až v popříští kapitole. Jinak autor umí celkem příjemně navodit atmosféru, ale ve stostránkové knize se nemůže vyřádit ani na tom.


Jakubisko
04.07.2011 2 z 5

Přes útlost knihy jsem měl velký problém ji přelouskat až do konce. Zajímavý a slibný námět, pojatý však podprůměrně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Boris I., král andorrský v seznamech

v Přečtených8x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

katalánská literatura andorrská literatura Andorra

Autorovy další knížky

Antoni Morell
andorrská, 1941 - 2020
2000  71%Boris I., král andorrský
2005  68%Protivný sníh