Bol som dlho preč přehled

Bol som dlho preč
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297914/bmid_bol-som-dlho-prec-O8v-297914.jpg 5 2935 2935

Základnou tematickou líniou a z nej vyplývajúcim myšlienkovým konfliktom najpozoruhodnejšieho a umelecky najkvalitnejšieho románu Kena Keseyho: Bol som dlho preč je analýza človeka a jeho úsilia o uplatnenie svojej individuality v nerovnom boji proti neľútostnej gigantickej mašinérii spoločnosti, ktorá sa usiluje každého jednotlivca ovládnuť a potlačiť v ňom i najmenší pocit ľudskej dôstojnosti. Terčom autorovej kritiky sa tu stáva nivelizácia ľudských hodnôt a strata individualizmu tentoraz u pacientov v ústave pre duševne chorých. Hrdinovia románu — ľudia z rozličných príčin vyhostení spoločnosťou — reprezentujú pestrú galériu postáv rôznych vrstiev kapitalistickej spoločnosti. Veľmi úzko ich však spája spoločný údel podrobenosti, nad ktorým drží každodenne „ochrannú“ ruku Veľká Sestra. Charakteristickou kompozičnou črtou diela je výrazný symbolický podtext, personifikovaný hlavnými postavami (Veľká Sestra — nástroj násilia a zla, McMurphy — boj za slobodu ľudského jedinca, Náčelník Bromden — boj proti rasovému útlaku, Bibbit — rezignácia). Rozprávačom príbehu je Náčelník Bromden, dlhoročný pacient poloindiánskeho pôvodu. Navonok vystupuje ako hluchonemý, v jeho vnútri sa však skrýva bystrý pozorovateľ, prostredníctvom ktorého nám autor predkladá strhujúci vývin udalostí v ústave. Do tohto sveta, ktorým manipuluje Veľká Sestra, prichádza ústredná postava románu — McMurphy — človek, čo sa rozhodol vzoprieť a poraziť Veľkú Sestru. Po dlhom úsilí sa mu napokon podarí v istom zmysle pokoriť túto ženu, získať si pacientov a prebudiť ich z duševnej otupenosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

One Flew Over the Cuckoo's Nest , 1962


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bol som dlho preč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (377)

ondra295
30.05.2024 5 z 5

Film je sice geniální, ale kniha je ještě o několik úrovní jinde. Hlavní doménou tohoto díla je totiž právě psychologie postav a ta se dá přeci jen o něco lépe rozehrát právě v knize. Snad jenom McMurphyho jsem si představoval podle knihy naprosto stejně, jako pak ztvárnil Jack Nicholson.

Snad nikdy a nikde jsem nikoho nenáviděl tak moc jako slečnu Ratchedovou v této knize. Není to klasický záporák, ovšem to čisté zlo z ní přímo sálá a ačkoliv McMurphy není žádným svatouškem, v jejím stínu je ukázkovou kladnou postavou. Kniha je dokonalou výpovědí o vnitřním boji za lidskou důstojnost také o tom, že někdy stačí jen trocha snahy, abychom byli schopni otočit svůj život o 180 stupňů. McMurphy sice nezachránil sebe, zachránil ale většinu ostatních pacientů v tomto šíleném ústavu...

Leona333
07.05.2024 5 z 5

Některé filmy, či knihy můžete vidět - číst opakovaně a pokaždé v jejich závěru zůstanete jako opaření. Celkové dílo, myšlenka příběhu vás úplně dostane.
I když se zde jedná o starší literární záležitost..., tak její poselství - varování je nadčasové, ožehavě přítomné...
Ken Kesey, o "zdánlivě prvotních, obyčejných věcech, lidských marnostech a strastech...," psát vskutku uměl.
Knihu mohu doporučit k přečtení.


adelče
23.02.2024 5 z 5

Nechápu, že mě tato kniha tolik let míjela. Film jsem viděla až po jejím přečtení a asi to bylo dobře, takto jsem mohla dát naplno průchod své představivosti. Filmová slečna Ratchedová nesahá své knižní předloze ani po kotníky a ačkoli Jack Nicholson je samozřejmě fantastický, filmu z mého pohledu chybí geniálně vykreslená psychologie postav a hloubka, kterou má kniha.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Aspoň jsem to zkusil.


Kniha Bol som dlho preč v seznamech

v Právě čtených65x
v Přečtených4 307x
ve Čtenářské výzvě569x
v Doporučených464x
v Knihotéce1 021x
v Chystám se číst1 379x
v Chci si koupit239x
v dalších seznamech41x