Bohyně malých vítězství přehled

Bohyně malých vítězství https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220329/mid_bohyne-malych-vitezstvi-zfD-220329.jpg 4 43 43

Institut pokročilých studií, Princeton, 1980. Ředitel pověří mladou dokumentaristku Annu Rothovou, aby získala archiv Kurta Gödela, nejuzavřenějšího a nejuhrančivějšího matematika 20. století. Anna se proto musí spřátelit s ovdovělou Adélou Gödelovou, známou fúrii, která archiv, vědecky neobyčejně cenný, odmítá vydat; zřejmě proto, aby si vyřídila staré účty s princetonskou vědeckou komunitou. Hned při prvním setkání Adéla Anniny úmysly prohlédne. Proti očekávání ji nevyhodí, ale určí pravidla hry. Stará paní ví, že brzy zemře, a potřebuje vyprávět příběh, který nikdo nechtěl slyšet. Od zářivé Vídně třicátých let po poválečný Princeton, od anšlusu po maccarthismus, od konce pozitivistických ideálů po nástup nukleárních zbraní tak Anna objevuje životní dráhu génia, který neuměl žít, a ženy, která uměla jen milovat.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

La Déesse des petites victoires , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bohyně malých vítězství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

doc2rack
04.03.2021 5 z 5

"Prozradím Vám první větu Adélinu. V lásce se jedna plus jedna rovná všechno a dva mínus jedna se rovná nic."

surikata246
31.10.2020 5 z 5

Co říci- silný až neuvěřitelný příběh obdivuhodné, silné a velmi statečné ženy a jejího geniálního a naprosto šíleného manžela. Přesto se mi to líbilo, ale nedá se to číst jedním dechem. Dozvěděla jsem se hodně zajímavých informací, které jsem nevěděla o významných postavách vědy.


broskev28
05.02.2020 5 z 5

Ještě před dočtením knihy jsem si zjistila, že je pořád ještě v prodeji - už tohle je důkaz, že mě tento příběh na pomezí reality a fikce velmi zaujal. Smekám před autorkou, která dokázala vytvořit úžasné dílo plné odkazů na vědecká bádání, aniž při tom rezignovala na čtivost a hloubku svého literárního projevu!
Jak už tady někdo napsal, kapitoly z Adélina života jsou mnohem hutnější a zajímavější, což je určitě zcela pochopitelné. Autorčiny všeobecně platné úvahy, o kterých mluví ve svém komentáři soukroma, jsem pročítala znovu a znovu; žasla jsem nad jejich přiléhavostí a nadčasovostí. Díky již zmíněnému komentáři jsem si také pozorněji prohlédla obálku a děkuju za upozornění na to, co bych já sama určitě přehlédla. Je skvělé, že si někdo dal tu práci a že dokázal tohle výjimečné dílo takto trefně ozvláštnit! O to víc mě mrzely občasné tiskové chybičky, ale všichni jsme jenom lidé, a naštěstí jich nebylo moc.
Úplně na závěr připojím udivený postřeh zapálené květinářky: možná už více než 10 let pěstuju červeně kvetoucí kamélii (tedy květinu, kterou Adéla měla tak ráda) - ani ne tak pro květy jako pro krásné, sytě zelené a tuhé listy. Nikdy jsem však nepostřehla vůni jejích květů, na rozdíl třeba od gardénie, která voní naprosto úchvatně. Takže při dalším kvetení téhle exotické, původem japonské krásky z čeledi čajovníkovitých to zkusím napravit!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Připravované knižní novinky (8. - 15. 2.)

08.02.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2013 - Prix des libraires


Kniha Bohyně malých vítězství v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených4x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit6x

Štítky knihy

manželství matematici

Autorovy knížky

Yannick Grannec
francouzská, 1980
2015  83%Bohyně malých vítězství