Bláznivá neděle přehled

Bláznivá neděle https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292428/bmid_blazniva-nedele-xx1-292428.jpg 4 42 42

Spisovatel napsal za svého života na 160 povídek - Bláznivá neděle kombinuje klíčové práce s texty překládanými do češtiny vůbec poprvé. Fitzgerald se v nich znovu pokouší zachytit dobovou atmosféru, odbourává předsudky americké společnosti a zachycuje hollywoodské prostředí, které tak dobře znal a ve kterém se na sklonku svého života pohyboval. Svazek, jehož editorem je známý překladatel a hudební publicista Lubomír Dorůžka, jistě potěší všechny čtenáře, kteří si věhlasného autora oblíbili.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Crazy Sunday , 1932


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bláznivá neděle. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Cress
15.09.2020 3 z 5

Kniha se mi moc líbila, ale je pravda, že se témata hodně opakovala. Když jsem si mezi jednotnýma povídkama dala přestávku, tak jsem to tolik nevnímala.
3,5*

ladyxx
20.07.2020 4 z 5

V tomto souboru povídek autor živě popisuje dobu, kdy se vše točilo okolo vyšší společnosti, jejíž život byl plný třpytu a bujarých večírků, zároveň však rigidních myšlenek, kdy každá abnormalita mohla přivodit nedozírné následky. Několik povídek je dosti jednotvárných, s oslnivou a nadpozemsky krásnou mladou dívkou, s deseti nápadníky na každém prstu, která se stane celým světem nějakého mladíka-hlavní postavy povídky. Ostatní povídky byly pro mě zajímavější, k těm nejlepším patří Podivuhodný případ Benjamina Buttona (film jsem neviděla, takže nemohu srovnat), Diamant velký jako Ritz, Veličenstvo, Znovu v Babyloně, Hotelové dítě, Takový pěkný pár. U všech však Fitzgerald dokáže přinutit čtenáře, aby se nad nimi zamyslel.


allebra
21.05.2020 4 z 5

Nejvíce mě zaujala povídka Podivuhodný případ Benjamina Buttona, protože byla jiná než ty ostatní. Zfilmovanou verzi jsem si naštěstí vybavila už jen velmi matně. Ani ostatní povídky nebyly vůbec špatné a dobře se četly. Autor zachytil dobovou atmosféru a vtáhl nás do ní, také nám přiblížil hollywoodské prostředí, ale vzhledem k podobnému námětu mi teď už povídky (s výjimkou výše jmenované) splývají v jeden celek.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bláznivá neděle v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených57x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených6x
v Knihotéce40x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit3x