Billie přehled

Billie https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193261/bmid_billie-KSi-193261.jpg 3 73 73

Nový román Anny Gavaldy uvádí na scénu dvě přitažlivé osobnosti, které se podělí o svá neštěstí a trable, aby mohly dospět. Očima hlavní hrdinky Billie poznáváme příběh lásky dvou puberťáků, zdeptaných a nehezkých ošklivých káčátek. Ti dva se osudově setkají při Mussetově hře S láskou nejsou žádné žerty, kterou povinně hrají ve škole. A díky magickému působení divadla, kdy si mohou vzájemně jako postavy na jevišti říct, že jsou krásní, tomu nakonec začnou věřit. Billie nám o této proměně vypravuje. Nerespektuje žádná tabu, dotýká se ožehavých témat: bídy, prostituce, homosexuality, násilí, opuštěnosti Vypráví syrovým, hovorovým jazykem, s náhlými zlomy, barvitými líčeními, hrou se slovy, to všechno hlasem mladé vypravěčky, sice zdeptané životem, ale bojovné. Je to příběh lásky a přátelství, v němž se lehce dotýkají ušlechtilé city a předstíraná naivita... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Billie , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Billie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

kap66
19.04.2021 3 z 5

Ich-forma a způsob podání se snaží udělat ze mě spřízněnou duši hlavní postavy Billie, ale bohužel se to daří jen částečně. Soucítím s ní kvůli její izolaci způsobené prostředím, ze kterého pocházela, a sympatizuji s ní díky její touze (někdy i netušené) získat respekt a uznání. Její náhled na lidi a svět je mi blízký, ale vadí mi rozpor ve vyjadřování; na jednu stranu je Billie člověk bez pořádných základů vzdělání, bez přehledu, proto se vyjadřuje úměrně tomu až primitivně, na druhou stranu (nevím, nakolik k tomu přispěl překlad) jsou její postřehy myšlenkově na vysoké úrovni, dokonce s použitím méně známých cizích slov. Stejně jako v Báječném úniku tu jde ale hlavně o atmosféru plnou citu a je tu spousta opravdu hezkých a milých momentů, v nichž přátelství těch dvou outsiderů, byť zřejmě bez milostného naplnění, dodá jejich životům vyšší smysl - a taky to pěkně nandá všem snobům a konformním pitomcům.

Arsi007
27.09.2020 5 z 5

Pro milovníky Kdo chytá v žitě si troufám říct naprostá nutnost. Já prostě nemám co vytknout. Syrový a přitom inteligentní a poetický způsob psaní této autorky mě prostě chladnou nenechá. Doporučuji všema deseti!


Warana
25.05.2018 5 z 5

Největší slaďák bez slaďáku

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Billie v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených99x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených7x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x