Běsnění Kojota přehled

Běsnění Kojota https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485094/bmid_besneni-kojota-6dP-485094.png 4 32 32

Cenou Bram Stoker ověnčený autor Owl Goingback se po letech vrátil k hororu. V roce 2002 napsal román Breed a až v roce 2019 vydal další knihu, Běsnění Kojota. A hned za ni získal druhou cenu Brama Stokera za nejlepší román. Kojot se vydal na vražedný lov a nezůstává po něm nic než spoušť. Musí zabít poslední lidské členy Velké rady Galun’lati, aby tak lidstvo ztratilo kontrolu nad světem. Pouze Krkavec se postavil jeho plánu a udělá cokoli, aby Lutherovi Watiemu, poslednímu člověku v Radě, a jeho dceři, pomohl. A bude přitom muset obracet svou kůži naruby.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

Coyote Rage , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Běsnění Kojota. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

kolacky
31.07.2023 4 z 5

Tři linie, lidská - Sarah, mytologická - Krkavec a Kojot, a promíchaná - Luther. Proplétají se a míjejí, až se na konci setkají. Mně se to líbilo. A i kdyby nebylo pokračování, takhle si můžete představit cokoliv.

Carolxc
26.04.2023 3 z 5

Kniha měla skvělý rozjezd, ale nedokázala udržet tempo a hororovou atmosféru, kterou jsem od ní čekala a v tom je možná právě ten kámen úrazu; čekala jsem něco jiného, než jsem dostala a přitom se mi mytologie smíchaná s hororem a trochou vtipu líbila, než se z toho stala spíše bajka a dobrodružný fantasy příběh.

Na mluvící zvířata jsem si zvykla a brala to jako součást světa, kde se mi líbila mytologie a vůbec by mi nevadilo dozvědět se ještě více o původním světě - což by se mi mohlo vyplnit v druhém dílu. Proměna je zde pojatá velmi originálně a ta představa není vůbec hezká.

Jack a Sarah byla skvělá dvojka, správně praštěná a ze všech postav mi byla asi nejsympatičtější. Krkavec nebyl špatný a jeho motivace jsem chápala stejně jako Kojota, ačkoliv ani jedna podle mě nebyla dostatečně zpracována.

Co mě mrzelo kromě toho, že to vlastně není horor bylo i finále, kde se sice umíralo a po části, která byla pomalá, tam byla zase akce, ale přála jsem si pořádný střet a souboj se samotným Kojotem, který tam od jisté doby jen někoho naháněl. Místo něj zabíjeli jiní - finále by to nezměnilo, ale měl by další příležitost ukázat, jak je silný a děsivý.

Tak hezky to začalo, přitom to skončilo za mě lehce nad průměrem a přitom jsem narazila na možnosti, kde autor mohl sklouznout do hororu. Místo, kam se obává jít každá bytost v původním světě a hrdina příběhu tam projde, jako nic. Tam se horor přímo nabízí!

Při čtení jsem neměla sice chuť přestat, ale čekala jsem něco jiného, něco víc. I tak to bylo dobré čtení a myslím, že to zkusím s dalším dílem - závěr byl otevřenější.


LucyEcstasy
19.01.2023 3 z 5

Běsnění kojota - Owl Goingback

Máme tu Velkou radu Galun’lati, která se skládá ze zvířat i lidí. Zvěři se nelíbí, jak lidé zacházejí se zvířaty a to kojotovi vnukne myšlenku. Vyrazí na lov, aby posledního člověka v Radě zabil. Podaří se mu to?

Na tuto knihu jsem se těšila, protože @goldendogbooks umí vydávat skvělé horory, ale bohužel tentokrát jsem byla zklamaná.

Hned na začátku kniha nabere na obrátkách, kdy dcera našeho hlavního hrdiny Luthera je vystavena oživlé mrtvole. Dostane varování před kojotem. Jenže proč ji někdo varuje? Má to spojitost s jejím otcem, se kterým už není přes 20 let v kontaktu?

Příběh pokračuje a čím dál jsme v knize, tím pomalejší děj je. Prakticky se v něm nic neděje, akorát poznáváme říši mrtvých a zároveň všední den našich hrdinů. Když překousneme tuto část, tak nastane, na můj vkus, až moc rychlý konec.

Co ale oceňuji byla krása poznání indiánské mytologie. Byla propojena se současným světem a dokonale vše fungovalo. Člověk si místy připadal jako u táboráku, kde se poslouchají příhody druhých.

Lidské postavy byly humorné. Jakože, mrtvola v márnici si chce pokecat a slečna to brala jako běžnou věc. Kojota bych ráda více poznala, protože ač nese kniha název s tímto zvířetem, samotný kojot se tam párkrát mihne a toť vše.

Ve finále bych knihu nezařadila do žánru hororu, i když to pár scén mrazivých mělo. Spíše bych to zařadila do fantasy s prvky bajky.

Hodnotím 3/5⭐️

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky do konce roku

12.12.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Běsnění Kojota v seznamech

v Přečtených37x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce27x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

horory dark fantasy

Autorovy další knížky

Owl Goingback
americká, 1959
2021  73%Běsnění Kojota
2023  87%Crota