Město kouře přehled

Město kouře https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141272/bmid_berlin-mesto-koure-aLN-141272.jpg 4 53 53

Berlín série

< 2. díl >

V druhém díle Lutesova historického grafického románu hledají Berlíňané po masakru na prvního máje 1929 odpovědi na otázku, co se vlastně stalo. Blíží se druhá světová válka a napětí mezi komunisty a nacionalisty, Židy a góji roste. Marta Müllerová doprovází svého milence Kurta Severinga, když zpovídá účastníky prvomájové demonstrace, a začíná se orientovat v politických střetech výmarské republiky. Ovšem její vztah ke Kurtovi se hroutí a ona propadá dekadentnímu berlínskému nočnímu životu. Tak jako u Berlína, města kamene se Jasonu Lutesovi daří skvěle vykreslit atmosféru úzkosti a hrozící zkázy.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Berlin, Vol. 2: City of Smoke , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město kouře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

bob0985
03.10.2020 5 z 5

Čekal jsem na okamžik, až vyjde i třetí díl, abych je přečetl všechny najednou. Velmi se mi líbily, ale uměl bych si představit i další pokračování, tj. zachycení osudů během 2. světové války, období po válce do stavby zdi, období mezi zdí a jejím pádem. Město Berlín určitě umožňuje ukázat větší část dějin 20. století v této části Evropy - rozdělené rodiny názory, politikou i dálkou (např. emigrací). Pochopil jsem, že příběh je orámován etapou života umělkyně, která přijíždí do Berlína trochu z trucu a na zkušenou, ale i tak bych tuto "uzavřenou" trilogii považoval za dílo, které nedočerpalo své další možnosti. Nejdená se o nevyužití možnosti, ale o to, že "Berlín" jaksi dokáže nabídnout další velmi zajímavé náměty.

Norri
17.07.2020 4 z 5

Město kouře bezprostředně navazuje na Město kamene. První díl se nesl v duchu počínajících změn a nadšení jedné z hlavních hrdinek z velké kulturní metropole. Druhý díl se soustředí na střet komunismu a národního socialismu. Zejména pak na osudy lidí, které tento souboj ideologií semlel. Větší prostor zde dostávají vedlejší postavy z prvního dílu. Město kouře lehce ztrácí tempo v nekonečných politických a propagandistických proslovech.
Komiks se kupodivu vyhýbá Hitlerovi a jeho politickým začátkům. Stejně tak se vyhýbá zobrazení hákového kříže, což je na historický komiks o této době zvláštní. Možná je to kvůli emocím, kterou tyto nacistické symboly vyvolávají. Zjitřené emoce by čtenářům mohly zabránit racionálně se zamyslet nad situací, která tenkrát ve Výmarské republice panovala a také nad tehdejší situací prostého německého obyvatelstva. Zamyslet se nad atmosférou, která vyústila v drtivé vítězství nacistů v německých volbách.
Ke grafické stránce komiksu můžu říci to samé, co k prvnímu dílu - je to pěkné. Kresba se mi líbí a teď už mi nedělalo problém orientovat se ve všech těch tvářích, co v komiksu jsou. A že jich není málo. Hodně se mi líbilo i panelování. Ač jde jen o čtverce a obdélníky, tak mi díky kompozici připadaly estetické a nápadité.
Nakonec musím zmínit něco, co hanebně sráží české vydání. Je to velikost knihy. Tentokrát nejde ani tak o kresbu, jako o písmo. Vidím dobře a ještě se mi nestalo, abych musel komiks číst z takové blízkosti jako Berlín. Chvílemi jsem dokonce litoval, že nemám lupu. 4*


HanKasp
06.11.2018 3 z 5

Obsáhlejší komentář jsem napsala do komentářů k prvnímu vydání komiksové knihy Berlín - ... Druhý díl mi nepřišel tak propracovaný jako první. Možná je to také obdobím, o kterém pojednává. Píše se rok 1929 a Výmarská republika resp. její občané jsou postaveni před volbu politických stran v předčasných volbách.

Kniha popisuje příběh Berlíňanů na pozadí radikalizace společnosti. Na jedné straně část bohatých lidí žijících hýřivým životem, na druhé straně absolutní dno lidského světa v podobě lidí bez domova a sirotků a mezi nimi několik jedinců hlásajících marxismus a naopak fašismus.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Město kouře v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených72x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x

Štítky knihy

nacismus Berlín komiksy Výmarská republika

Autorovy další knížky

Jason Lutes
americká, 1967
2012  80%Město kamene
2012  83%Město kouře
2019  84%Město světla