Běh času přehled

Běh času https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423992/bmid_beh-casu-wYU-423992.jpg 3 70 70

Willa Drakeová si přesně pamatuje zásadní okamžiky svého života: když jí bylo jedenáct, opustila ji matka. Když jí bylo jednadvacet, vzdala se svých akademických ambicí a přijala nabídku k sňatku. Když jí bylo čtyřicet jedna, došlo k nehodě, která z ní udělala vdovu. Dnes je Wille šedesát jedna let a ráda by se stala babičkou. Není si však jistá, zda k tomu vůbec kdy dojde. A právě tehdy obdrží telefonát od neznámé mladé ženy s prosbou o pomoc. Aniž by si zcela uvědomovala, co dělá, vydává se Willa na druhý konec země do Baltimoru, aby tam pečovala o ženu, kterou nikdy nepotkala, a její devítiletou dcerku. Tohle spontánní rozhodnutí jí opět obrátí život vzhůru nohama – v novém prostředí, obklopená excentrickými sousedy, nachází zcela nečekaně to, co dlouhou dobu postrádala...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Clock Dance , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Běh času. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

V.Lenka
29.02.2024 3 z 5

Tuto knihu jsem začala číst po Vyhnaní Gerty Schnirch od Kateřiny Tučkové a Zuzanině dechu od Jakuby Katalpy. Ve srovnání s těmito vynikajícími knihami Běh času vyznívá mdle a obyčejně. Kniha mne opravdu ničím neohromila, neoslnila. Není vyloženě špatná, ale jestli toto je zahraniční bestseller, pak to asi mělo hodně dobrou reklamu, protože literární kvalitou a hloubkou příběhu se to dle mého stát nemohlo.

sporran
29.12.2023 2 z 5

Do půlky jsem se četbou trápila. Pak to nabralo nějaký směr, ale celkově nic moc hlubokého.
Pěkný obal a název.


broskev28
24.06.2023 5 z 5

Další kniha Ann Tylerové - zase jiná, a přesto v něčem stále stejná.
Opět skvělý překlad Marcely Nejedlé (včetně názvu), opět takový obyčejný příběh. Hlavní hrdinku Willu potkáváme poprvé, když je jí jedenáct let, v dalším oddíle má o deset více, potom se intervaly prodlouží na dvacet let. Willa vychová dva syny, postupně je manželkou dvou mužů, ani po mnoha letech nenachází spřízněnost se svou mladší sestrou Elaine a už vůbec nevidí šanci, že by se mohla stát babičkou. Takže se rozhodne k nečekanému kroku - dalo by se říct, že vyjde osudu naproti . . .
Výborné postavy (rodiče, ale taky Derek a Peter) i vztahy mezi nimi, obyčejné dialogy, resp. dialogy o běžných věcech, a přece je kniha velmi čtivá, alespoň pro mne. Takže doporučuju, ale jen těm, kteří nevyžadují akční příběh. A děkuju především za komentář Clair16.

"Moje manželka říkávala, že její představa pekla by byla vzít si za muže Gándhího. Jen se nad tím zamyslete: Gándhí byl vždy ten dobrý. Každý ve srovnání s ním působil nevychovaně, hrubě a sobecky."
Willa o tom uvažovala.
"Možná si Gándhího vzala moje matka", poznamenala nakonec.
Ben na ni na chvilku upřel pohled.
"Můj otec byl tak slušně vychovaný, že považoval za nezdvořilé zvednout telefon uprostřed zazvonění," vysvětlila. "Vždycky počkal, až dozvoní, než zvedl sluchátko."
"Chápu," přikývl Ben.
"Uzavřela jsem si to pro sebe tak, že je buď možné si někoho takového vzít, nebo se někým takovým stát."
"Možná byste to mohla přehodnotit," prohodil.
"Promiňte?"
"Tohle nejsou jediné dvě možnosti, které máte."
"Může vám to tak připadat, když je vám jedenáct."
"Jistě, ale vám už není jedenáct."

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (49. týden)

01.12.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Běh času v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených96x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených3x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst87x
v Chci si koupit13x

Autorovy další knížky

Anne Tyler
americká, 1941
2016  58%Špulka modré nitě
2019  67%Běh času
2021  67%Rusovláska u cesty
2016  72%Děvče na ocet
1991  88%Večeře v restauraci Domov