Básník neumírá přehled

Básník neumírá https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462750/mid_basnik-neumira-YKQ-462750.jpg 4 33 33

Román o dobrodružném životě a osudech slavného portugalského básníka 16. století Luíze de Camoes. Zkušený český autor historických románů si tentokrát vzal za námět pestrý, bouřlivý a mnoha neznámými opředený život Luize Vaze de Camoes - mnohostranného básníka portugalské renesance, jenž bývá pro šíři a význam svého díla srovnáván i se Shakespearem či Dantem. Klášterní i univerzitní vzdělání a úctyhodná básnická tvorba, na druhé straně šarvátky a bitvy, námořní cesty, útěky a proměnlivost královské přízně a nepřízně, idealistické marné lásky - to vše vytváří obraz neklidného života bytostného romantika a velkého umělce.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básník neumírá. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Belanna
28.08.2022 5 z 5

Krásný historický román o životě a osudu jednoho z mála známých básníků.

miriama
26.07.2020 5 z 5

Dočetla jsem krásnou knihu, která je báseň v próze. Hrdinovi jsem držela palce a bylo mi ho nakonec líto. Žil v 16. století a poznal krutost koloniálních výprav i lesk paláců mocných.


ludek.n
06.01.2020 4 z 5

Kožíkův historický epos Básník neumírá je román o životě slavného portugalského básníka Luíze de Camões. Nutno říct, že ho pojal vskutku velkolepě a spíš než životopisnou beletrii román připomíná mnohovrstevnou básnickou fresku o vášnivé nenaplněné lásce, o létech vyhnanství a strádání, o cti a úctě k rodné zemi, pro kterou chtěl Luíz de Camões vydobýt slávu a velikost. V Kožíkově provedení cítíte všechnu tu epickou velkolepost královských dvorských ceremonií, jakož i špínu a ubohost bídných konkvistadorů a námořníků v portugalských koloniích v Africe a Indii. Na jedné straně pompa a lesk zlata, na straně druhé chamtivost, pokrytectví, závist a bída. Tragédie vášnivého a poctivého člověka, který až za hrob miluje svou vlast, přestože ta pro něho nikdy neudělala nic dobrého. Kožík píše vzletně a bohémsky. Jeho elegie je oslavou opravdovosti, která je stejně tak syrově skutečná jako básnicky snová. Útržky Camõesových sonetů i fragmenty z jeho životního díla Lusovci, rámují a doplňují úžasný příběh, který rozhodně stojí za přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (červenec, 6. díl)

09.07.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Básník neumírá v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst16x
v dalších seznamech1x