Básně přehled

Básně https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81047/basne.jpg 5 18 18

Souborné vydání básníkových veršů obsahuje mimo jiné i báseň věnovanou úmrtí Karla Čapka. Výbor ze Šrámkových sbírek s předmluvou Franiška Buriánka: • Života bído, přec tě mám rád • Modrý a rudý • Splav I, II • Nové básně • Ještě zní • Rány, růže • Z básní nezařazených do Sebraných spisů • Z posledních veršů... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

milamarus
16.04.2024 5 z 5

Přiznávám, že ze všech nejdříve jsem si hladově nalistovala Šrámkovu báseň SOUD, začetla se do ní a vybavovala si hlas Miroslava Horníčka (1918-2003). To z jeho úst jsem ji slyšela poprvé, a pak ještě mnohokrát,… až jsem se ji naučila zpaměti. Tak moc se mi líbila. Tak moc mne v ten první moment zasáhla.

… a protože v této knize (vydání: 1951, Československý spisovatel) najdete i jiné básně, které jsou na onom CD pro budoucnost zachyceny, zmíním to ostatní. Jedná se o zvukový záznam poetického večera ve Viole, který pan Horníček vytvořil spolu s Jaromírem Hanzlíkem. CD nese název: "Ještě zní aneb nejen o poezii Fráni Šrámka" a vyšlo v roce 2012 pod hlavičkou Radioservisu.

Knihu i CD doporučuji.

ozzak
12.11.2022 4 z 5

Pěkný vybor básní anarchystickyho burice Fráni Šrámka


los
29.01.2022 3 z 5

mám rád raného Šrámka-anarchistu (např. sbírka Modrý a rudý, zejména báseň Raport), tento výbor se zaměřuje hlavně na pozdější lyriku a impresi (láska s přírodě, životu, svobodě, člověku, domovu a rodnému kraji)


báseň Při jednom pohřbu: Nebude řeč tvá: Doprovoď. / Nebude řeč tvá: Podepři. / Vyhlížel jsi již dávno loď. / Vdechovals bouřné povětří. / I bude řeč tvá: Krásná loď / a pravé k cestě povětří. // Chumelí na loď racků sníh, / než nadál ses, už bílá je. / Kde, kapitána, kde je jih? / Máš strach, že sníh tam roztaje? / My plujem do vod podsvětních, / tam věčně sněžit zůstane. // Já nezaprosil: Doprovoď. / Já neosláb jsem: Podepři. / Teď, meluzino, svou mi noť, / a s racky o závod se při. / A pluje loď a pluje loď, / teď… o stožár mě podepři. / A kotvu hoď.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Básně v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených3x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit1x