Básně přehled

Básně https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24227/basne-24227.jpg 4 210 210

Výbor z díla francouzského básníka poloviny 15. století, známého svým nespoutaným a nekonvenčním životem. Jeho verše jsou soustředěny do několika tematických okruhů - píše šprýmové odkazy, úvahy o umírání, básně proti pomlouvačům, jindy zase líčí pomíjivost lásky, krásy a slávy. Často ve svých verších dává na odiv svou tělesnou i duševní bídu. Uspořádání tohoto výboru se snaží alespoň o přibližnou chronologii podle dostupných faktů z básníkova života. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (40)

Alma-Nacida
19.11.2023 5 z 5

Návrat ke krásné, nadčasové a zcela moderní knize. Chudák František, pro takového svobodomyslného ducha nebyla ani začínající renesance dosti renesanční.
"Směji se v pláči, doufám v zoufání."

bookemma
10.11.2022 5 z 5

Středověká literatura, kterou čtou dnešní čtenáři, a to ještě dobrovolně a v hojném počtu. Co je špatně?
Poprvé jsem se s Villonem seznámila na střední, recitovala jsem myslím tenkrát někde jeho "Já u pramene jsem a žízní hynu...ztracen v krajině, kde mám svou domovinu..." Jak mi ty verše tenkrát rezonovaly v duši! A po několika letech se stále nic nezměnilo, Villon je prostě zázrak mezi středověkou kurtoázní poezií, která opěvuje dokonalost absolutně nedokonalé dámy, a ještě ke všemu vdané a nedostupné. Jakoby.
Villon na tohle všechno kašle, jaká nedostupnost, jaké skrupule, život je o rozkoších, láska je rozkoš, i když umí potrápit, smrt je všudypřítomná a nic netrvá věčně. Tak je potřeba si života užívat, dokud člověk může. Když může, tak musí... :). A kdo tvrdí opak, tak je na hlavu...podle Villona. Jak přímočarý pohled na svět, jak správný a pokrokový, a přesně proto to pořád čteme, a ještě se nám to líbí, protože to jsou témata, která jsou pořád živá, nehledě na to, jestli lidé umírají ve 30 nebo 90.


lucie.8
16.04.2022 4 z 5

Jak na poezii moc nejsem, tahle se mi líbila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Básně v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených337x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených16x
v Knihotéce196x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x