Básně 1974–1978: Láska je pes přehled

Básně 1974–1978: Láska je pes https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11256/basne-1974-1978-lask-11256.jpg 4 345 345

Sbírka básní dnes již kultovního autora.

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Love Is a Dog from Hell, Poems 1974–1978 , 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básně 1974–1978: Láska je pes. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

papanoel69
22.04.2024 5 z 5

Život líčený bez příkras.

JP
25.09.2023 4 z 5

'Utřít se do prostěradla, protože láska uschne ještě rychleji, než semeno... a když vaše žena řekne "pověz mi, že mě miluješ", nemůžete.' Bukowski a jeho, jak jinak, plejáda momentů, spousty věcí už znáte, protože se to pořád opakuje dokola (jako všichni alkoholici, pořád melou jako kolovrátek), je tu spousta momentů, většina se točí okolo sexu na jednu noc, někdy meditování nad prostou existencí a místem ve Světě... někdy zase čumění "jak (b)Buk", když vám projde po přechodu patnáctka a podívá se na vás, přímo na vás, a udělá bublinu jako růžový glóbus a zmizí v obchodě, zatímco vy zůstanete v autě sami (s Ludwigem)", prodáváním Bukových obrazů za sex a kuřbu od ženy muže, který si chce obrazy koupit, až tradičním vzpomínáním nad rodinou, a to je jen pár momentů. Je v tom hodně, je tam něha, ale i krutost, je v tom zklamání, smutek, bolest (co vás ale už nebolí, je to jen něco, co se učíte s věkem snadněji trávit, když to znovu přijde), ale i radost, hřejivý žár, má to srdce, a možná, že teprve až si člověk projde sdostatkem bolesti a otupí, teprve tehdy dokáže Buka chápat zase trochu jinak, lépe, tím chci říct, že mi ani nepřijde, že bych tuhle sbírku četl pozdě. Snad jsem ji i možná pořád přečetl trochu brzo. Ale ty momenty, pokud je pro ně ten správný čas, k vám budou mluvit. Úderná grim obálka anglického originálu k tématu taky sedí. 8.1/10

top básně:

me
the end of a short affair
225 pounds
99 to one
now, if you were teaching creative writing, he asked, what would you tell them?
sex


pistikpistik
08.08.2023 4 z 5

Nie je žiadnym tajomstvom, že mám rád Bukowského prozaika. Jeho Všetky řitě světa i tá má či Najkrajšia žena v meste sú unikátmi a niektoré poviedky hraničia s genialitou a čo si budeme hovoriť, aj o tom je život. Možno. Bukowski je však aj básnik. Je taký geniálny v básni ako v poviedke? Sú to tie povestné zápisky starého prasáka? Kritici hovoria, že je to iba sprostý opilec. V určitom rozpoložení by Bukowski súhlasil. Je to tak. A preto ho milujeme. Píše o veciach tak, ako sú.
"ale vždy si buď vědom možnosti
úplné porážky
ať už se její důvody
zdají správné nebo ne"
z básne "jak se stát slávnym spisovatelem"
Jeho básne určite nepohltia každého. Základ je klasika, ženské, pitie, sem tam dostih, život tam dole, smola a nejaká tá literatúra. Niekedy je to dosť sprosté. Tie básne sú niekedy písané ako mini poviedka, niekedy až balast a niekedy vyštartujú s tak geniálnou myšlienkou, že vy sa pristihnete pri premýšľaní o živote, ba až filozofovaní, čo ste vlastne ani nečakali. Ono číta sa to dobre, sú to krátke fragmenty života okorenené pikantnými detailmi a obohatené o niektoré svojrázne poznatky, ktoré tnú do živého. Ako prozaika ho mám radšej, ale aj tieto básne sú super. Ono hovorte si čo chcete, Bukowski je génius. Básnik a génius. Básnicky génius.
"přesně tohle lidí chtějí:
zasrané divadlo Boží
osvětlený billboard
uprostřed pekla
přesně tohle chtějí,
ta parta
zabedněncú,
neschopných
zazobaných
a ubohých
ctitelů karnevalů"
z básne "co chtějí"

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Básně 1974–1978: Láska je pes v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených564x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených23x
v Knihotéce165x
v Chystám se číst84x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech4x