Barvy a léta přehled

Barvy a léta
https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92329/barvy-a-leta-92329.jpg 4 1 1

Román maďarské autorky o neradostném životě a dvojím manželství příslušnice zchudlé šlechtické rodiny, která volí své partnery v duchu buržoazní společenské konvence a podle přání příbuzenstva.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barvy a léta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

milan.valden
10.12.2023 4 z 5

Předčasně zesnulá Margit Kaffková (1880 - 1918), oběť epidemie španělské chřipky, byla první velkou maďarskou spisovatelkou z generace velikánů jako Endre Ady, Ferenc Molnár, Zsigmond Móricz, Mihály Babits, Desző Kosztolányi či Georg Lukács. Začínala jako básnířka, první román Barvy a léta (Színek és évek, 1912) je jejím dílem nejlepším a nejznámějším. Autorka "jemné, precizní prózy plné inteligentní a zdrženlivé melancholie - jeden z talentů, jenž přišel do Budapešti z provincií. Spojovala v sobě dobrovolně zvolenou samotu spisovatelky s povoláním zapálené profesorky na střední škole, bohužel však zemřela mladá." (John Lukacs: Budapešť 1900)
Hlavní hrdinka románu Barvy a léta Magda Pórtelkyová se ve svých 50 letech upřímně a se sebereflexí ohlíží za dvěma ztroskotanými manželstvími. Její kdysi hrdá provinční šlechtická rodina zchudla a Magda je jako mladá dívka vychovávána k tomu, aby se výhodně provdala. Dobrá partie je jediná možnost ženské "kariéry". První manželství dopadne ale tragicky, když se v jádru poctivý a dobrý Magdin manžel advokát stane obětí kariéristické horečky a touhy po společenském vzestupu, k čemuž ho Magda sama podněcuje.
Mladá vdova poté odjede k příbuzným do Pešti; život ve velkoměstě je kontrastem k životu na pustě, kam se Magda zase ráda vrátí. Když ztroskotá i její druhé manželství, zůstane sama s dětmi a pocítí odpor a nenávist k životu, k němuž byla vychována. Doufá, že její tři dcery si život zařídí jinak...

"Procházet ve vzpomínkách celou minulostí, soudit a pátrat v tom, co bylo, nechť si troufá jen ten, kdo je schopen počínat si už, jako by se jednalo o jinou, mimo něj stojící bytost. Ano, musíme se umět alespoň své minulosti dívat do očí, když už to nedokážeme s přítomností a budoucností."

Výborný román o postavení žen a o maďarské společnosti na konci 19. století, tedy z období, které mám velmi rád.

hatikva
03.04.2018 4 z 5

Vedle Z.Moricze další z řad plodných maďarských autorů vynikající mistrovstvím psychologické kresby hlavních postav. Autorka se zabývá převážně tématikou sociálního postavení žen ve společnosti, jejich touhou vyniknout, emancipovat se a stát se muži rovnoprávným protějškem. Zajímavá sonda do hlubin duše ženy, která svou životní filosofií přerostla dobu. Určitě dopručuji.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Barvy a léta v seznamech

v Přečtených1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst4x

Štítky knihy

maďarská literatura

Autorovy další knížky

Margit Kaffka
maďarská, 1880 - 1918
1977  70%Mravenisko
1972  80%Farby a roky