Barva nachu přehled

Barva nachu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524556/bmid_barva-nachu-652e9fc63e0cb.jpg 4 185 185

Milý Bože, dycky sem byla hodná holka. Třeba mi dej znamení ať vim co se mi to děje. Takto se počátkem minulého století na americkém Jihu snaží „štrnáctiletá“ černoška Celie korespondenčně propojit s tím, kdo podle všeho může za její utrpení ve světě stvořeném zřejmě jen pro muže, navíc muže bílé. S těmi se sice za segregace moc nesetkává, ale úplně jí stačí násilnický otec a později manžel, za kterého ji, stále ještě velmi mladou, provdají. S dopisy – některé adresuje i sestře, která jí zmizela kdesi ve světě – si pak Celie vystačí až do samého konce románu, i když od Boha žádné odpovědi ani znamení nepřicházejí a dopisy od sestry jí manžel zabavuje. Jenže právě díky těmto neopětovaným dopisům a ještě spíš díky dvěma úžasným ženám, které nástrahy „mužského světa“ zvládají o poznání lépe, hlavní hrdinka postupně zvedá hlavu a vstává z prachu. A v závěru „románu v dopisech“ si dokonce uvědomí, komu či čemu celé ty roky psala.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast Vintage
Originální název:

The Color Purple , 1982


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barva nachu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Lenka276
29.04.2024 2 z 5

Souhlasím s komentáři, že první část knihy se mi moc líbila. Zajímavě popsaný svět černošských žen. Druhá část knihy mě moc nebavila.

monushka
29.03.2024 4 z 5

Polovinu knihy jsem doslova zhltla. Strašně mě bavily dopisy adresované Bohu. Dopisy adresované vzájemně sestrám mě už nebavily tolik. Ale i přesto se mi líbilo, že román řeší několik témat, která budou aktuální ve všech dobách a za všech generací.


kaja77
24.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Kdysi jsem viděla filmové zpracování této knihy, nadchlo mě a moc jsem si chtěla přečíst i knižní předlohu. Na knihu jsem hooooooodně dlouho čekala, vydali ji znovu až v r. 2024. A čtení jsem si vyloženě užila. Po celou dobu jsem naprosto fandila Celii a prožívala s ní všechny její mizérie dětství a mládí, její postupné nabývání sebevědomí, spokojenosti a objevování sebe sama. Je neskutečné, že život může dělat i takové legrácky jakože si ten hrozný pan _ a Celie nakonec budou spokojeně povídat a šít na terase..

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dvůr hurikánů, Válečný král a další knižní novinky (2. týden)

07.01.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1983 - National Book Award (Fiction - Hardcover)
1983 - Pulitzerova cena (Beletrie)


Kniha Barva nachu v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených233x
ve Čtenářské výzvě60x
v Doporučených27x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst451x
v Chci si koupit64x
v dalších seznamech18x