Barunka přehled

Barunka https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317917/mid_barunka-eUq-317917.jpg 4 120 120

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barunka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

camelopardus
02.03.2024 4 z 5

Překvapilo mě, že ač měla knížka ideologický podtext poplatný době, velmi šetrně, takřka něžně a neposměšně v ní komunistický autor píše o náboženských tradicích. Co se protlačování politické ideologie do dětské knihy týče, probíhá ta masáž podobně i dnes (tak jak píše níže Gabra03), jen to ideologické téma se změnilo... Oceňuji velmi pěkný a poučný popis života na vesnici v 19. století.

heczek
28.12.2023 3 z 5

Mám pořádně rozporuplné pocity ohledně této knížky. Na jednu stranu je to krásná a milá knížka o hodné Barunce a zlém bráškovi, kde autor vylíčil vesnický život té doby, zvyky, tradice, říkánky a písničky (nejednou mi vyloudily úsměv na tváři a vzpomněla se mi má dětská léta :-)) a na stranu druhou je tam vidět tak silný politický podtext, že to až pěkné není. To tohoto nemohli ušetřit alespoň dětské knihy? Ach jo!


boxas
28.11.2023 5 z 5

Asi první knížka, kterou jsem si kdy v životě skutečně sama přečetla.
Ano, je to jistě silně tendenční, ale co na tom! Bylo mi to jedno tehdy, je mi to jedno dnes. Na půvabu této knížky se tím pro mě nic nemění.
Dnešní děti mají pokojíky plné hraček a další jistě dostanou za pár týdnů na Vánoce. Většina z těchto hraček je brzo omrzí - tedy až na to jedno otřískané autíčko, nebo na tu jednu panenku, co je nemáme srdce vyhodit i v době, kdy už jsme dávno dospělí...
Malou holčičku, která nadevšechno milovala svoje panenky, vyřezané z polínka, si pamatuji celý život. A určitě nejen já.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Barunka v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených182x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených4x
v Knihotéce114x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x