Baronka Blixenová přehled

Baronka Blixenová https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284864/mid_baronka-blixenova-8he-284864.jpg 4 52 52

Příběh vášnivé svobodomyslné ženy, jejíž jméno zdá díky filmu Vzpomínky na Afriku celý svět. Karen Blixenová... baronka, Tania, Tanna, Titanie, Isak... Kolika jmény ji nazývali, kolik tváří tato podivuhodná žena měla. Lovkyně lvů a paní africké farmy, mondénní hostitelka, vypravěčka pohádek, žhavá milenka, divoká, nespoutaná duše, záhadný autor podivuhodných příběhů... Tímhle vším byla. Meryl Streepová, hollywoodská hvězda filmu Vzpomínky na Afriku se dokonce vydala před natáčením do míst, kde Karen žila, aby se dokázala převtělit do ženy, kterou měla představovat. Dominique de Saint Pern uvádí na scénu nejen odvážnou ženu, snad dokonce ďáblici, ale nechává zaznít také hlas její nejvěrnější průvodkyně Clary, která jí byla ošetřovatelkou, sekretářkou i služkou. Otevírá před námi duši tohoto zlatého věku, kdy lidé ještě dokázali velkolepě milovat, psát i umírat. Od Afriky po Dánsko, od New Yorku po Londýn, v tomto románu je v živých barvách a téměř filmovými střihy vylíčena celá bláznivá epocha první poloviny 20. století.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Baronne Blixen , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Baronka Blixenová. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Iris30
12.02.2024 4 z 5

Přiznám se, že mě kniha úplně nevtáhla, četla jsem ji docela dlouho, nicméně musím říct, že baronka mi přišla dost sobecká.

Batta
28.12.2022 4 z 5

Jak zde píší jiní, na baronku B. mám po přečtení knihy jiný názor jako na člověka než po filmu Vzpomínky na Afriku. Avšak možná jí nelze vyčítat, jaká byla - žila jako aristokratka v koloniální éře, nikdy vlastně nemusela pracovat nebo řešit něco existenciálního (kromě nemocí), sice farma zkrachovala, ale pro ni to bylo celé jedna velká zábava za peníze jiných. Vhled do finanční situace mi také hodně otevřel oči. Všichni lidé okolo ní vlastně nemuseli nic dělat, jen se bavit, lovit a chlastat. Úplně jiný svět než ten v jakém žije nyní většina z nás čtenářů. Z mého pohledu měla bezstarostný život a chovala se podle toho - sebestředně.


Vojslava
16.03.2019 4 z 5

Kupodivu se mi kniha ani s filmem Vzpomínky na Afriku nespojovala, Afrika byla pouze jedním jevištěm, které hrdinku formovalo. Příběh Velké Vypravěčky, který jsem sledovala dost fascinována a maličko zhnusena, má ale sílu, která na prvních stránkách není až tak zřejmá. Dočetla jsem velmi rychle a za pozitivní považuju zjištění, kdo je autorem předlohy k mému oblíbenému snímku Babettina večeře!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Baronka Blixenová v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených5x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst59x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech2x