Banderovci - hrdinové, nebo bandité? přehled

Banderovci - hrdinové, nebo bandité? https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35137/bmid_banderovci-hrdinove-nebo-bandite-a56-35137.jpg 3 29 29

O banderovcích se u nás v podstatě ví jen to, že to byli ukrajinští povstalci, kteří se po druhé světové válce pokoušeli probít přes Slovensko, Moravu a jižní Čechy do amerického okupačního pásma v Německu. Dodnes u nás vycházejí knihy a studie popisující „statečné“ příslušníky naší policie a armády snažící se tomu zabránit. Ale odkud se banderovci vzali, zač bojovali a proč současný ukrajinský prezident Viktor Juščenko jmenoval jejich vůdce národními hrdiny? Jak ukrajinský boj za nezávislost souvisel s Československem? To vše je obsahem knihy autora, který se na Ukrajině vydal po stopách třistaletého boje Ukrajinců proti ruské, polské, rakousko-uherské a rumunské nadvládě. Přináší svědectví jak z tajných archivů, tak od lidí, kteří prožili válečné a poválečné roky v partyzánském boji zejména proti bolševické moci. Osmý svazek EDICE MAGNET obsahuje dosud neznámá fakta z tajných archivů a vyprávění očitých svědků o pohnutém boji Ukrajinců za svou státnost a také jakou roli v tomto úsilí sehrálo Československo. Současné rozporuplné hodnocení úlohy banderovců samotnými Ukrajinci dává autorovi možnost nahlédnout do zákulisí událostí vedoucích k vyhlášení ukrajinské nezávislosti před sedmnácti lety. Fotografie: Státní archiv SBU (Služba bezpeky Ukrajiny - Ukrajinská bezpečnostní služba), archiv a foto autora. Odborná konzultace PhDr. Bohdan Zilynskyj. Tituly edice MAGNET jsou vydávány společně Pražskou vydavatelskou společností (ISBN 978-80-7250-433-6) a Nakladatelstvím Epocha (ISBN 978-80-87027-85-1).... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Banderovci - hrdinové, nebo bandité?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Zara
29.07.2023 5 z 5

Já tedy osobně po "nestranné" knize netoužím - po 40 letech vyloženě jednostranného nalévání překroucených historických faktů jsem se do tohoto svazku moc ráda začetla.
Hodnotím 5/5.

konicekbily
11.07.2021 2 z 5

V díle je spousta údajů o historii území, která jsou nyní v Ukrajině. A o bojích o tato území, včetně přehledu o hlavních politických, vojenských a partyzánských střetech mezi jednotlivými státy a uskupeními. Na těchto "axiomech" se snaží autor "objektivizovat" všechna hnutí a jejich činy s cílem o ustavení svobodné Ukrajiny. Kniha není objektivní. V názvu knihy autor si klade, nebo snad nám otázku, zda "byli banderovci bandité". Sám uvádí fakta, že na území Československa byli. V noci 21.6/22.6 1947 překročili ozbrojenci hranice Československa, bez povolení a s kulomety a samopaly! Tehdy Československo s nikým neválčilo a zbraně nebylo dovoleno mít ani domorodým civilistům. A ještě je autor nazývá "povstalci", proti čemu na našem území povstali? Tak to není literatura faktu, ani historická studie a ale pouhá slátanina! Přesto děkuji, v knize jsem nalezl pro mne dosud neznámé údaje.


lugh
04.11.2018 2 z 5

Od knihy jsem čekal víc, rozvleklá, místy nudná. Souhlasím s Jack93- chtěl jsem si přečíst více o Banderovi, ale o něm samotném tam toho moc není. Také o nestrannosti se dá hodně polemizovat. No, možná mám jinou představu o nezaujatém pohledu než autor. Na druhé straně, stovka lidí , stovka názorů.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Banderovci - hrdinové, nebo bandité? v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených34x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit5x