Balzac a malá čínska krajčírôčka přehled

Balzac a malá čínska krajčírôčka https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91826/mid_balzac-a-mala-cinska-krajcir-cka-sIs-91826.jpg 4 38 38

Neobyčajne farbisté rozprávanie o vážnych aj humorných príbehoch. Odohráva sa za vrcholiacej čínskej kultúrnej revolúcie, na začiatku 70. rokov. Dvaja mladí chlapci sú len preto, že pochádzajú z „buržoáznych rodín“, poslaní ako „nepriatelia ľudu“ na „prevýchovu“ do vzdialenej provincie, do osady stratenej v horách. Nie je tu elektrina, škola, lekár, zato je tu všadeprítomný kontrolný dohľad a tvrdá prevýchovná ruka malých komunistických funkcionárov... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Balzac et la petite tailleuse chinoise , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Balzac a malá čínska krajčírôčka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Rihatama
01.08.2023 3 z 5

Čínský spisovatel žijící ve Francii Dai Sijie, sám v 70. letech doby Maovy kulturní revoluce poslaný do převýchovného tábora, v kratičkém příběhu dvou studentů rovněž poslaných na převýchovu na venkov, kde se musí věnovat zemědělským pracím čerpá z vlastní autobiografie. Doba to byla (a dodnes je i s dosud existujícími převýchovnými tábory) krutá, nespravedlivá a společnost prošpikovaná udavači a provokatéry. Jestli chtěl Sijie po francouzsku odlehčit tíživé téma ženským elementem, nebo naopak dokreslit celkový obrázek, protože čínská švadlenka a la Pygmalion se ocitne na okraji srázu ve chvíli, kdy otěhotní, netiším. Co ale udělá společnost/režim? Vdávat se smí až v 25 (a ne v 19) a na potrat smí jen, když je vdaná... Drama všední čínské reality mohlo být lépe vytěženo. Od díla z čínského pera bych čekala přece trochu hlubší úvahy.

Ivaksa
02.05.2022 4 z 5

Příběh vypráví jeden ze dvou chlapců, poslaných na čínskou vesnici na převýchovu. Tamější život v zaostalých podmínkách naplněný tvrdou prací, však díky přátelství a důvtipu nabývá hlubšího smyslu, když se chlapci zmocní kufříku se zakázanou západní literaturou. Okrajový milostný příběh jednoho z nich, dojde k zajímavé pointě, která v čtenáři vyvolá úsměvnou otázku, kdo tady vlastně koho převychoval...))))


honzakral
14.07.2020 5 z 5

Skvěle napsaný příběh z Číny v době, kdy Mao začal svůj komunistický teror. Vlastně se jedná o popis života dvou kluků, poslaných komunisty na venkov na převýchovu. A vedle toho je popsáno, jaké nelidské podmínky v Číně byly.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Balzac a malá čínska krajčírôčka v seznamech

v Přečtených43x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst50x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech9x