Balzac přehled

Balzac
https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78737/mid_balzac-lv1-78737.png 4 38 38

Pohled známého literáta S. Zweiga na život neméně známého klasika světové a francouzské literatury Honoré de Balzaca s doslovem vydavatele - Richarda Friedenthala.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Balzac. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

soukroma
21.09.2021 4 z 5

Zajímavý nejen život spisovatele Balzaca, ale (podle doslovu) i spisovatele Zweiga, který tomuhle velikánovi zasvětil hodně práce a nakonec své největší dílo ani nestihl dokončit (přesněji doladit).
Líbil se mi i heslovitý životopis v závěru s naznačenou odezvou životních epizod v konkrétních dílech.
A mezi fotografickou přílohou mne bezkonkurenčně nejvíc zaujala stránka s autorovou korekturou, to je pěkný mazec... (ještě že mám to delete, copy, paste pěkně po ruce a hlavně už dnes nemusím psát ručně, to už by nikdo nepřečetl, ani já sama).
/Četla jsem nejnovější vydání z roku 2020./

jitrnic
11.09.2021 3 z 5

Důležité je vědět, že knihu dal dohromady po Zweigově smrti zmíněný Richard Friedenthal, sám Zweig nashromážděný materiál nepovažoval ani zdaleka za dokončený. To zmiňuji tak trochu jako omluvu pro formu poněkud unavujícího věčně se opakujícího kolotoče Balzacových životních nezdarů, výstředností a dalších a dalších literárních vrcholů.

Je tak dobré si přečíst právě závěrečnou poznámku Richarda Friedenthala a v edici z roku 1976 i doslov Jana Otokara Fischera (ano, nese se v marxistickém duchu, přesto čtěte). Tak nějak mi z nich vyplývá, že je nemožným až nesmyslným úkolem hodnotit vlastně kteréhokoliv člověka, nejenom geniálního (ať už hodnotí Zweig Balzaca, Fischer Zweiga nebo my kohokoliv). Ani když si dáme tu šílenou námahu jako autor a prostudujeme stohy dokumentů o daném člověku, nezjistíme o jeho nitru zhola nic a všechno psaní o něm bude pouhou naší svévolnou interpretací. Spisovatel je pro mě ten, kdo je jako Bůh všudypřítomný ve svém díle.

Skoro bych tak hodnotil tuto knihu jako zbytečnou, ale zájem o Balzacovo dílo ve mně vzbudila, takže co vlastně namítat.


Evina.Cetba
07.04.2021

Knížka je kvalitní. Na mě osobně moc odborná a až příliš se zabývající podrobnostmi, ale to je jen můj osobní názor. Zweig třeba rozebírá literární Balzacova díla a porovnává, co čerpal z vlastního života a co je jenom fikce. Je to obsáhlé, z hlediska informací výživné, ale myslím, že tahle biografie spíš osloví literární fajnšmekry než běžného čtenáře.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Balzac v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených7x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit5x