Atlas plastů přehled

Atlas plastů
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459961/bmid_atlas-plastu-FnX-459961.jpg 5 1 1

Plastů se dotýkáme častěji než svých blízkých. Najdeme je ve vzduchu, ve vodě, v půdě, ale i už i v nápojích a potravinách. Plasty jsou motorem globalizace a ztělesněním neregulovaného pozdního kapitalismu – systému, jenž v zájmu zisku přenáší náklady na lidi a životní prostředí. Teprve nyní začínáme plně chápat rozměry globální závislosti na tomto materiálu. Využití i produkce plastů stoupá závratnou rychlostí: více než polovina všech plastů byla vyrobena po roce 2005. Trh ovládá několik klíčových nadnárodních korporací, které dohromady investují více než 200 miliard amerických dolarů do rozšiřování kapacit na další petrochemickou výrobu. Proto nutně potřebujeme rychle a drasticky snížit produkci a spotřebu plastů, regulovat je na místní, národní i celosvětové úrovni a zkrotit znečištění plasty přímo u zdroje.... celý text

Literatura naučná
Vydáno: , Heinrich-Böll-Stiftung
Originální název:

Plastikatlas , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Atlas plastů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

hrdlickova_61
15.03.2021 5 z 5

(SPOILER) "Člověk týdně zkonzumuje až 5 gramů plastů - přibližně tolik, kolik váží jedna kreditka. Lidé, kteří pijí vodu z plastových lahví, s ní ročně spolykají kolem 130 000 mikroskopických částic plastu. U vody z kohoutku jsou to pouhé 4 000 částic."
str. 21

Je sice možné, že spolknuté částice z těla nakonec zase vycházejí, to však není zatím dostatečně prozkoumáno. Co ale už zjištěno je a prokazatelně to škodí jak našemu zdraví, tak prostředí celé naší planety, to samo je alarmující a je dobře o tom vědět. Příjemné čtení na dobrou noc to ovšem není – ať už se podíváte do kterékoliv z kapitol.
Například: „… Celosvětově se v zemědělství použije 6,5 milionů plastů ročně… Podle vědeckých odhadů přibližně třetina z každoročně vyrobených 400 milionů tun plastů skončí v nějaké formě v půdě nebo ve vnitrozemských vodách. To znamená, podle konkrétních okolností, 4násobnou až 23násobnou koncentraci znečištění oproti mořské vodě. Mikroplasty mění strukturu půdy i habitat živých organismů, jež jsou zásadní pro udržován í úrodnosti půdy – od mikroorganismů po žížaly. Navíc mikroplasty fungují jako magnet na některé toxické látky (str. 21)…“

Je nepochybné, že umělé hmoty mají řadu výhod. Stávají se z nich ale až příliš často výrobky na jedno použití. Sotva se vyrobí, stávají se odpadem. Přičemž recyklace je sice užitečná, ale jejím výsledkem jsou většinou smíšené materiály nízké kvality. A navíc, „… ani velmi kvalitní recyklace nedokáže snížit množství ropy a plynu pumpovaných do produkce nových plastů. Nejefektivnější cestou, jak zmenšit škody páchané dále nevyužitými plasty, by bylo přiškrtit jejich tok přímo u zdroje (str. 37)…“ Jako dobré řešení se často prezentují „bioplasty“, ale ty ve skutečnosti pouze odsouvají problém jinam a odvádějí pozornost od skutečných řešení.

Výrobci plastů investují miliardy dolarů k zaplacení celé armády lobbistů. Ti jim pomáhají získávat dotace, předcházet zavádění regulací a přesunout odpovědnost na spotřebitele a na chudé asijské země. Proti nim se staví globální hnutí BREAK FREE FROM PLASTIC (Osvoboďme se od plastů) a podporuje bezodpadový životní styl. Do hnutí se zapojilo už přes 1500 organizací a tisíce jednotlivců.

Kniha „Atlas plastů“, doufejme, přispěje k tomu, abychom brali problémy spojené s užíváním plastů vážně a abychom také sami k jejich bojkotu přispěli. Pět hvězd si zaslouží už jen za toto zaměření – navíc je ale i velmi pěkně a přehledně připravená a myslím, že se výborně hodí jak do školství, tak i pro kohokoliv z nás.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Atlas plastů v seznamech

v Přečtených1x
v Chystám se číst1x