Atlas krajiny ČR přehled

Atlas krajiny ČR https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361601/mid_atlas-krajiny-cr-0ao-361601.jpg 5 1 1

Unikátní atlas ČR, který byl v r. 2011 na 25. Světovém kartografickém kongresu v Paříži vyhlášen "nejlepší mapou světa". Přínosem Atlasu krajiny ČR jsou analytické a syntetické mapy, vytvořené moderními kartografickými a geoinformačními nástroji, umožňující náhled na velmi složitý a zároveň křehký systém vyjádřený slovem „krajina“. Podle mezinárodně schválených kritérií lze toto dílo nazvat národním atlasem. Byl vydán v omezeném množství a je neprodejný. Je poskytován zdarma a to pro nekomerční výchovné, vzdělávací a popularizační účely.Současně byl doplněn elektronickou verzí na DVD. Distribuce Atlasu krajiny ČR pro více než 1000 knihoven z celé ČR probíhá od února 2013.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Atlas krajiny ČR. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

ddkk
21.11.2017 5 z 5

Tento unikátní atlas vznikal celých sedm let a podílely se něm desítky odborníků českých vysokých škol a vědeckých ústavů. Jako první komplexní atlasové dílo, které bylo vydáno od r. 1992, obsahuje poprvé mapy ČR v měřítku 1 : 500 000. Atlas obsahuje 906 map a více než 760 dalších prvků (grafů, tabulek, kreseb, fotografií atd.). Je členěn do osmi základních kapitol: 1. Krajina - předmět studia, v níž jsou mimo jiné zahrnuty i historické mapy od r. 1518, 2. Geografická poloha, kde jsou obsaženy především klasické fyzicko-geografické mapy ČR, mapy Evropy i světa, 3. Historická krajina, zahrnující mapy změn v krajině, půdorysné mapy sídel a řadu dalších dokumentů, 4. Přírodní krajina s klasickými mapami krajinné sféry - např. reliéfu, vodstva, geologie, atd., 5. Současná krajina s mapami socioekonomickými , 6. Krajina jako dědictví zabývající se mapami ochrany krajiny a kulturního dědictví a přírodní a kulturní významnosti krajiny, 7. Krajina jako prostor pro společnost s dvěma oddíly - Krajina a antropogenní rizika a Kvalita životního a prostředí a konečně poslední 8. kapitola – Krajina v umění, která obsahuje 45 maleb a grafik předních českých malířů krajiny.
Atlas je neprodejný, od začátku určený hlavně pro vědecké a vzdělávací instituce. Přesto je možné si ho prohlédnout ve vybraných knihovnách nebo školách, do nichž byl postupně od r. 2013 zdarma distribuován. Stojí za pozornost nejen odborníků, ale i běžných laiků, neboť je to dílo po všech stránkách úžasné (mimochodem, váží asi 10 kg!) a krásné. Doporučuji - pokud se taková příležitost naskytne, do Atlasu, na který může být Česká republika po právu hrdá, alespoň nahlédnout.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Atlas krajiny ČR v seznamech

v Přečtených1x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x
v Chci si koupit1x