Arthur & George přehled

Arthur & George https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107652/bmid_arthur-a-george-gOT-107652.jpg 4 116 116

Julian Barnes vo svojom diele – ostatne, britská kritika ho označila za jeho najlepšiu knihu – Arthur & George ponúka čitateľovi kriminálny román, ktorý sa zakladá na skutočných udalostiach. V edwardovskom Anglicku bola táto kauza známa ako Výčiny v Great Wyrley. Julian Barnes oživí tento dávno zabudnutý prípad so zmesou intenzívneho výskumu a živej predstavivosti, no ponára sa aj do sveta týchto veľmi dvoch odlišných mužov. Je to román, v ktorom udalosti spred storočia vyvolávajú okamžité súčasné ozveny, román o podlom zločine a hlbokej spiritualite, vine a nevinnosti, identite, národnosti a rase. Väčšina z toho je prenikavá a dojímavá úvaha o osudných rozdieloch medzi tým, v čo veríme a čo môžeme dokázať.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Arthur & George , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Arthur & George. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Finn69
16.06.2023 4 z 5

Juliana Barnese jsem zatím nečetl, a tohle dalo hned na poprvé laťku hodně vysoko, moc dobrá knížka. Jednak to bylo vážně zajímavý a dobře napsaný, a taky jsem se rád dozvěděl něco víc ze života Arthura Conana Doyla. A příběh George Edaljiho nebyl o nic méně poutavý, spíš naopak. A když se ty dva příběhy propletly, bylo to vážně moc dobrý čtení. Rozhodně doporučuji to zkusit.

No, pokud bych si mohl vzít na pustý ostrov jen jeden román, ve kterém vystupuje Arthur Conan Doyle a nic jiného na čtení, vzal bych si Seznam sedmi nebo Šest mesiášů. Ale dost by mě mrzelo, že si nemůžu vzít i tuhle knížku.

jaroiva
29.05.2023 4 z 5

Druhá věc od autora, ke které jsem se dostala, a ač má tady horší hodnocení, mně se líbila víc než Flaubertův papoušek. Takže za mě palec nahoru.


Hkk935
05.03.2023 4 z 5

Jak už zaznělo... příběh George je opravdu vynikající, dokázala jsem se do toho opravdu vžít, příběh Arthura mě bohužel nebavil, chvílemi byl fajn, ale čím byl Georgův příběh napínavější a zajímavější, tím mi Arthur vadil ...takže jsem "bohužel" jeho příběh brala ob tři stránky a mám pocit, že jsem o nic nepřišla. Není to špatná kniha, příběh George má vše... příběh Arthura mi přijde k okolnostem a tématu knihy zbytečný.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Arthur & George v seznamech

v Přečtených141x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených6x
v Knihotéce106x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x