Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě přehled

Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510024/bmid_arkham-pochmurny-dum-v-pochmurnem-s-7fL-510024.jpg 4 107 107

V roce 1920, po smrti své narušené matky, začal geniální psycholog Amadeus Arkham přestavovat svůj rodný dům na nemocnici pro léčbu duševně nemocných. O více než půl století později je Arkhamův ústav místem plným bezútěšných chodeb a tísnivých stínů – temnou hádankou z kamene a dřeva, kterou je nejlepší nechat nerozluštěnou. V jeho klaustrofobních vypolstrovaných celách a neosvětlených sklepeních přebývají Batmanovi duševně narušení nepřátelé a sní o dni, kdy povstanou a svrhnou svět rozumu. A ten den konečně nastal. Je 1. dubna a blázni ovládli blázinec. Obyvatelé Arkhamu, v čele s Jokerem, předkládají strašlivé ultimátum muži, jenž je zodpovědný za jejich uvěznění. Batman musí sestoupit do srdce temnoty a čelit pravdě o své vlastní rozpolcené identitě – nebo se odsoudit ke sdílení osudu pacientů Arkhamova ústavu. Legendární komiksový titul, který napsal Grant Morrison a nádherně ilustroval Dave McKean, vychází v edici Legendy DC včetně bohatého bonusového materiálu.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth , 1989


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

-Endy-
20.04.2024 4 z 5

Je to jako dobrovolně podstoupit nejhorší noční můru...
...s nejděsivěji nakresleným Jokerem ever...

Arkagas
14.06.2023 5 z 5

Tohle je kultovka a tuhle knihu bych dala do ruky každému, kdo se s komiksem jako takovým nikdy nesetkal. Tahle kniha je totiž jiná - nejen kresbou, ale brutálně tísnivým a hororovým příběhem, který nutí čtenáře zjistit, co se tam vlastně děje. Batman je tady vlastně de fakto taková okrajová postava, ale celý příběh spojuje. Miluju tu knihu a tohle vydání s obrovským bonusovým materiálem je skvělé. 
Moje hodnocení: 10/10


instageek_cz
09.06.2023 5 z 5

Tuhle knihu bych dal do rukou každému, kdo se ještě s komiksovým médiem nesetkal. Krásně demonstruje nekonečné vizuální i vypravěčské možnosti, které zde tvůrci mají. Číst Arkham je z části stejné, jako koukat na film, zároveň jde o procházku dechberoucí výtvarnou galerií, a pochopitelně také o literární dílo.

Ačkoliv nepatřím mezi fanoušky Morrisona a ani McKeanovo jiná práce mě příliš neoslovuje, tady je žeru od začátku až do konce. Arkham je čistokrevná hororová povídka. Brutální, nemilosrdná, a z některých momentů vás bude mrazit ještě dlouho (domeček pro panenky...). Joker je tu regulérní monstrum, odraz svého vnitřního já. V téhle podobě by se mohl zařadit klidně po bok Freddyho Kruegera a spol. a děsit lidi i v kinech.

Těch nestvůr se tu objeví víc. Batman na ně postupně naráží v labyrintu chodeb starého sanatoria, zas jednou donucen hrát nějakou Jokerovu zvrácenou hru. Ponurý dům s temnou minulostí je prostoupený šílenstvím, mezi jeho stěnami přežívají (a ožívají) hrůzy současné i ty z dávné minulosti.

Nemusíte chápat každý význam, aby vás Arkham pohltil. Je to ideální čtení na jeden zátah, nejlépe v noci, když venku prší. Fandové videoher si navíc do atmosféry promítnou scény z Arkham Asylum, možná i uslyší soundtrack, který by se sem také perfektně hodil.

Ve finále nemám, co vytknout. Scénář i neobvyklá kresba tu nejsou samoúčelnou překombinovanou exhibicí. Umocňují působivost mimořádně pochmurného příběhu, který se dle mého právem řadí k nejlegendárnějším komiksům všech dob.

PS: Říkám si, že Arkham by v alternativní dimenzi mohl napsat Franz Kafka, kdyby se narodil v pozdější době a pracoval pro DC:))

PPS: Bonusová část možná bude pro leckoho zklamáním, v podstatě jde jen o pár kreseb navíc. Ale pokud jste nadšenec do storyboardů, přijdete si na své. Každopádně bych od výroční edice čekal v tomto směru víc.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pověst potížistky, Ve stínu popela a další knižní novinky (13. týden)

26.03.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2007 - Cena Muriel (Nejlepší lettering)


Kniha Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě v seznamech

v Přečtených127x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce54x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech1x