Archeolog a jeho sbírka přehled

Archeolog a jeho sbírka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429622/mid_archeolog-a-jeho-sbirka-wiJ-429622.jpg 5 2 2

Josef Antonín Jíra (1868—1930) náleží k nejvýznamnějším postavám pražské archeologie. Soukromá archeologická sbírka, kterou vytvářel od devadesátých let 19. století, patřila ve své době k nejpozoruhodnějším v celých Čechách. Jírův životní příběh je typickým příběhem člověka, který se dokázal ze skromných poměrů vypracovat vlastní pílí v jednoho z nejlepších terénních archeologů v Čechách. A v osudech archeologického muzea, jež vybudoval ze své sbírky v dejvické usedlosti Hanspaulka, se odrážejí veškeré společenské proměny českých zemí od třicátých let 20. století až do současnosti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Archeolog a jeho sbírka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

V_M
07.07.2022 5 z 5

Precizně zpracovaná monografie významné, leč bohužel pozapomenuté osobnosti pražské a české archeologie (zajímavé je, že i Jíra, tak jako předlouhá řada významných českých postav české kultury a vědy, vzešel z východočeské Litomyšle, která jako by měla auru formovat mimořádnou osobnost téměř z každého). Knížku jsem četl dlouho a po kouscích, většinou v tramvajích a autobusech, navíc velmi zevrubně včetně poznámek pod čarou, procházel jsem obšírnou bibliografii. Pro jiné knihy a kontexty asi nezvyklý způsob čtení zde nijak zvlášť nevadil - užíval jsem si minucióznost zpracování a při té příležitosti získal plastický vhled do období počátků české profesionální archeologie. Nebylo ani tolik překvapivé, že různé osobní roztržky, závist, a zejména silné, bez nadsázky sebestředné zaujetí budováním vlastní sbírky a prosazováním vlastního pojetí archeologie, vládly v tomto oboru (podobně jako bezpochyby i ve všech ostatních) už tenkrát. Jen těch osobností bylo o poznání méně než dnes (a většina z nich neměla profesionální vzdělání a archeologie je živila jen zčásti nebo vůbec). Miloš Hlava i redakce si za toto drobnější, ale plnohodnotné a kvalitně zpracované dílko zaslouží uznání.

Ithaka
19.06.2021 5 z 5

Jako pravidelná čtenářka ĎaSu se musím přiznat, že pro tuhle jejich celkem nenápadnou edici mám velkou slabost. A pojí-li se milovaná edice se jménem oblíbeného autora, je pak radost dvojnásobná. Miloš Hlava je předním znalcem nejenom dějin archeologie a archeologických sbírek, ale především skvělým vypravěčem. Máte-li opravdový zájem o archeologii jako obor, nechte si filmy o Indianu Jonesovi na dlouhé zimní večery a čtěte o J. A. Jírovi!

"Jíra nebyl zdaleka jediný, kdo se na přelomu 19. a 20. století pohyboval v cihelnách a pískovnách v okolí Prahy. Byl ale patrně jediný, kdo výpravy za archeologickou kořistí podnikal pravidelně, vytrvale a systematicky. Když bylo po roce 1901 zřejmé, že své zálibě bude muset obětovat především volný čas (od července 1901 totiž pracoval v Zemském finančním ředitelství s pevně stanovenými úředními hodinami, byť jeho nadřízení mu příležitostně vycházeli vstříc), neváhal se přestěhovat z bytu ve vnitřní Praze do Dejvic, aby měl cihelny s nejbohatšími nálezy v tamějším okolí nablízku."


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Archeolog a jeho sbírka v seznamech

v Přečtených2x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst2x

Štítky knihy

archeologové

Autorovy další knížky

Miloš Hlava
česká, 1972
2015  100%Příběhy uničovské archeologie
2020  100%Archeolog a jeho sbírka
2022  %Dějiny Šternberka
2022  60%Keltové pod Pálavou