Antarktida: Můj životní sen přehled

Antarktida: Můj životní sen
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410690/bmid_antarktida-T2R-410690.jpg 4 34 34

Strhující cestopis napříč nepřístupným terénem Antarktidy 5 100 kilometrů za 57 dní nepřístupným terénem Antarktidy, přes jižní pól, úplně sám bez jakékoli pomoci. Takovou cestu vymyslel a uskutečnil explorátor Mike Horn, kterému by daleko spíš sedělo přízvisko dobrodruh. O podobném projektu dlouho snil a realizoval jej na počest své zemřelé ženy Cathy v období mezi 13. prosincem 2016 a 7. únorem 2017. A právě o tom je tento strhující cestopis, v němž chronologický popis událostí střídají stránky, v nichž rozmlouvá se svou ženou. Horn vyrazil z Kapského Města spolu se svou nadšenou posádkou na vlastní lodi Pangea na sever tohoto nejméně známého kontinentu, odkud pokračoval úplně sám, zapřažený do dvouapůlmetrákových saní, v nichž za sebou táhl to nejnutnější. Necestoval na lyžích po cestách, které před ním projely pásové stroje, ale absolvoval prvovýstupy pohořím královny Maud i masou Dómu C v nadmořské výšce přes 3 000 m s pomocí kitů, tažných draků. Přitom musel překonávat nesčetné nástrahy, antarktický chlad, bezvětří, zející průrvy a bezpočet jiných nebezpečí ohrožujících jeho život. Ještě nebyl u cíle a už se těšil na další dobrodružství – výpravu kolem světa nazvanou Pol2Pol. Takový už prostě je Mike Horn.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

L’Antarctique, le rêve d'une vie , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Antarktida: Můj životní sen. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

crossandra
16.10.2023 4 z 5

Mike Horn nepochybně patří k největším dobrodruhům naší doby. Sice jako sportovní antitalent a posera nedokážu pochopit, co někoho k takovým nápadům a obdivuhodným výkonům pudí, ale jsem za ty bílé vrány vděčná. Smekám před železnou sebekázní a nezměrným úsilím vstát a jít dál, když by bylo pohodlnější jen o trochu déle zavřít oči.

tlllk
07.04.2023 3 z 5

Viac ako cestopis to bola spoveď neobyčajného človeka. Pár vecí bolo pre mňa nových a nepochopiteľných, ako NoGo zóna uprostred Antraktídy, a zákulisné ťahanice so sponzormi a byrokratmi, ale samotný popis cesty doplatil na nudný charakter krajiny. Takže ak nie ste Inuit a nerozoznávate 50 odtieňov bielej, budete sa po chvíli nudiť.


Chesterton
29.03.2023 3 z 5

[audiokniha]
Je to asi hlavně tím, že i ze stylu četby Luboše Ondráčka je znát Mikeho nadšení z překonávání sama sebe a Antarktidy. Stejně tak ze stylu psaní stříká adrenalin, nadšení, odhodlání a až trochu chorobně pevná vůle.
Vlastně jsem dobře polovinu příběhu sotva trochu tušila o čem je řeč, ale přesto mě to vlastně bavilo a vydržela jsem to až do konce.
Kniha není nejen o Antarktidě, ale ani o čemkoli jiném než o nadšení autora z vlastních schopností (joo a schopností přátel, a vděčnosti, to ano).
Pár fajn myšlenek mě tam zaujalo protože jsem asi lidsky přesně opačný typ člověka než Mike, ale na plný počet je to všechno žalostně málo.
Jo a děcka - příklad si z něho úplně moc neberte, životní nadšení a energii investuje do vyšších cílů :o)
P.S. Ovšem pravda je i to, že "život je dlouhý, když kráčíme jen po značených cestách" a maminky jsou ve svých modlitbách blízko andělů :o) to je zcela jistě taky pravda!
Za poslech to jistě stálo!
3/3

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (23. týden)

02.06.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Antarktida: Můj životní sen v seznamech

v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Antarktida

Autorovy další knížky

Mike Horn
jihoafrická, 1966
2019  72%Antarktida: Můj životní sen
2019  82%Dotknout se nebes
2010  71%Pokořil jsem ledové království