Anna Franková: Příběh zrady přehled

Anna Franková: Příběh zrady https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484775/bmid_anna-frankova-pribeh-zrady-5RJ-484775.jpg 4 52 52

V tomto podmanivém a strhujícím příběhu podle skutečných událostí Gerard Kremer sděluje řadu dosud neznámých faktů o mnoha ilegálních odbojových aktivitách kolem budovy na adrese Westermarkt 2 v Amsterdamu, zvané Huize Labor. Dvůr Huize Labor sousedil s dvorem Domu Anny Frankové. V roce 1941 dostal Gerard Kremer senior místo správce kancelářské budovy na Westermarktu 2 v Amsterdamu, za rohem od takzvaného tajného křídla Domu Anny Frankové, a netušil, jakou úlohu v rámci druhé světové války sehraje. Pomalu, ale jistě se stává součástí odboje. Když část budovy obsadí Wehrmacht, ocitá se na tenkém ledě. Kvůli následnému rozhodnutí poskytnout v budově útočiště židům málem přijde o život. O mnoho let později zjistí Gerard Kremer junior a jeho žena Toos na základě hovorů s otcem a dalšími svědky, že jediný, kdo mohl prozradit rodinu Anny Franková, byla Ans van Dijková. Po 75 letech tak Gerard junior odhaluje pravdivý příběh svého otce a dalších svědků, který ukazuje řešení staré záhady. Po vydání původní nizozemské verze se ozvali další svědkové. Do této knihy byla zahrnuta i jejich svědectví o dění kolem Westermarktu. Kdo zradil Annu Frankovou? Po svém zatčení Sicherheitsdienstem na Velikonoční neděli 1943 se Ans van Dijková, byť v přestrojení, zřejmě stala pravidelnou návštěvnicí budovy. A jak zpozoroval Kremer, používala i telefony v obsazených kancelářích.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Pangea
Originální název:

De Achtertuin van het Achterhuis , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anna Franková: Příběh zrady. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

Baushka
09.04.2024 3 z 5

To, že český překlad názvu je úplně mimo mísu, tu zaznívá snad v každém komentáři. Když od toho teda odhlédnu, musím knížku hodnotit jako průměrnou. Je psána spíše jednoduše, stroze popisuje nejbližší děj kolem hlavního hrdiny. Tím, že je to převyprávění prožitků otce autora, chybí knížce více popsané emoce postav, barvitost nebo detailnější vývoj postav. Je to další příběh z období války, zase trochu jiný a tak za přečtení stojí.

Káťa484
07.04.2024 4 z 5

Jsem zklamaná z názvu knihy, protože v ní nikde není ani zmínka o rodině Frankových. Kniha se však dobře čte, je to další příběh hrdiny 2. světové války. Autor poukazuje na osobu Ans van Dijkove, která udávala Židy. Byla Ans van Dijkova opravdu ta, která Gérarda Kremera udala? Dle dopisů uvedených na konci knihy si tím tak jistá nejsem.


Daku
28.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Zajímavá kniha, která nutí člověka klást si otýzku, jak by se zachoval on. Byl by schopen pomáhat i s vědomím, že tím ohrožuje nejen sebe, ale i své blízké? Ale o Anně Frankové kniha není. A z knihy ani nevyplývá, že Annu a její rodinu udala právě Ans, ano mohla to být ona, ale mohl to být i někdo jiný. Jak to tenkrát opravdu bylo se už asi nikdy nedozvíme.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (7. týden)

13.02.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Anna Franková: Příběh zrady v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených82x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených3x
v Knihotéce114x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

zrada udavačství

Autorovy knížky

Gerard Kremer
nizozemská
2022  75%Anna Franková: Příběh zrady