Anilin duch přehled

Anilin duch https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108685/bmid_anilin-duch-Tm1-108685.jpg 4 23 23

Vo svojom novom románe Anilin duch sa Michael Ondaatje, autor knihy Anglický pacient, vracia do krajiny, ktorú pred viac ako štyridsiatimi rokmi opustil. Vytvoril si postavu 33 ročnej Anily Tissera, ktorá prichádza do rodnej vlasti počas nepokojov a občianskej vojny ako zástupkyňa Centra pre ľudské práva v Ženeve prešetriť zmiznutia ľudí. Stretne sa s archeológom Sarathom Diyasenom, ktorý pracuje v štátnych službách na vykopávkach z 19. storočia. Pri svojej práci objaví kostru, ktorá pochádza len z nedávnej minulosti. Tento objav sa stane ústredným motívom Ondaatjeho románu. Identifikovanie pozostatkov prinesie do románu takmer trilerový spád... Román vychádza v edícii MM.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Anil's Ghost , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anilin duch. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Zemlja
03.09.2023 3 z 5

Trochu jsem se do čtení nutila. Reálie úplně cizí, pro mě neznámé, ale zajímavé. Na tuhle knihu jsem potřebovala být odpočatá.

Abroš
18.02.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila.Zajímavý příběh,ze zajímavé země.Zaujal mě popis tradičního oživování soch.


000nugatovej
14.12.2019 4 z 5

"K tomu, abych někoho pochopila, mi nepomůže jeho síla. Ta o něm neříká vůbec nic. Nejlíp ho poznám podle jeho slabosti." (str. 213) Soudní lékařka Anil neohroženě hledající nebezpečnou pravdu, bratři archeolog Sarat a lékař Gámini, ti všichni v hrůzném světě nesmyslného vraždění a ve víru svých citů. Ani jeden z nich, ani z dalších postav této knihy nemůže uniknout odtamtud, kde je "pravda většinou názorem". (str. 76) Ať sebevíce chtějí opak, stejně se vracejí k "spletitým záležitostem veřejného světa i s jeho rozličnými pravdami." (str. 205)

A jejich příběhy i příběhy dalších postav románu jsou po kouscích zachycovány typicky (jakoby rozmlženým) ondaatjovským stylem, který mám rád.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Anilin duch v seznamech

v Přečtených25x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit1x