Americká tragédie přehled

Americká tragédie https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119779/americka-tragedie-119779.JPG 4 330 330

Clyde Griffiths je čestný mladý muž, který vyrostl v rodině chudého misionáře, který do misijní činnosti zapojoval i své děti. Clyde se z tohoto ponižujícího života chce vymanit a tak si najde práci hotelového poslíčka. Při jedné divoké jízdě s přáteli se ale stane nehoda - jejich auto srazí a zabije malé dítě. Clyde uprchne před spravedlností, aby se ještě jednou pokusil začít žít normální a šťastný život, začne používat jiné jméno. Dostane se až do Chicaga, kde žijí jeho vzdálení a velmi bohatí příbuzní. Podaří se mu získat práci v továrně svého strýce, nejprve zcela podřadnou, ale svou pílí se začne vypracovávat výš. V továrně se seznámí s hodnou a prostou dívkou Robertou Aldenovou. Se stoupající kariérou se Clyde začne stýkat s okruhem lidí s vyšší společnosti, kde se seznámí s bohatou a krásnou Sondrou Finchleyovou. Ješitnost a touha po lepším životě ho přimějí opustit obyčejnou Robertu, která ale čeká jeho dítě, což by se mohlo stát překážkou jeho vztahu se Sondrou. Vyláká proto Robertu na romantickou projížďku na loďce a tam ji utopí. Přestože svého činu v rozhodujícím okamžiku lituje, nedokáže už neodvratnému konci zabránit a Roberta se skutečně utopí. Za svůj čin je odsouzen a popraven - šťastného života se tedy nikdy nedočkal.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

An American Tragedy , 1925


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Americká tragédie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (63)

Kateřina259
předevčírem 3 z 5

Trvalo mi několik měsíců se knihou prokousat. Příběh je neskutečně dlouhý, i když má jen okolo 700 stran. První kniha se vlekla, až na konci je nějaká akce a samotné pokračování není nijak převratné. Za mě by se z toho dala udělat pěkná a zajímavá novela. Kniha měla i docela napínavé části, které ovšem trvaly jen chvilku a nastala zase pasáž milionů stránek o nepodstatných věcech, i když to autor uměl podat čtivě, nezměnilo to moje mínění o knize.

kyssling
27.07.2023 5 z 5

Chybělo mě více dialogů, jinak je to takové "nepříjemné" čtení připomínající Zolovy romány, případně podobně vystavěné Hrozny hněvu. Na Clydovi není mnoho vlastností, co by čtenáře přitáhlo, ale v závěru mě ho bylo, přiznávám, skoro až líto. Celkově bezútěšné, ponuré.
Málem bych zapomněl .... Popis společnosti je podle mě úplně jednostranně negativní, včetně spousty postav, kde aby nalézt nějakou pozitivní vlastnost vyžaduje hodinářskou trpělivost.


sajanka
21.07.2023 3 z 5

Nemám moc ráda americké knihy ani filmy, ale tato mě dostala. Byla to síla.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Tajemný cizinec, Dáma z Monsoreau a dalších 44 eknih zdarma ke stažení

25.07.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Americká tragédie v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených453x
ve Čtenářské výzvě25x
v Doporučených51x
v Knihotéce238x
v Chystám se číst251x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech13x