Alžbětinské divadlo. 3. díl, Drama po Shakespearovi přehled

Alžbětinské divadlo. 3. díl, Drama po Shakespearovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/157978/alzbetinske-divadlo--157978.jpg 4 3 3

Alžbětinské divadlo je souhrnné označení pro tvorbu anglických pozdně renesenačních dramatiků, časově spadající do období vlády Alžběty I. a Stuartovců Jakuba I. a Karla I. (tj. zhruba od poslední třetiny 16. století do občanské války v roce 1642). Za jeho zakladatele je považována tzv. skupina univerzitních vzdělanců (University Witts), označovaná tak podle toho, že její členové (Robert Greene, Thomas Lodge, Thomas Kyd, John Lyly, Christopher Marlowe, Thomas Nashe a George Peele) získali vzdělání na Cambridgeské nebo Oxfordské univerzitě. Jeho vyvrcholením je pak tvorba Williama Shakespeara. Alžbětinské divadlo vzniklo na základě velké tradice a obliby středověkého divadla v Anglii a vyznačuje se vznikem profesionálních divadelních společností, pro které vznikly v ekonomicky dobře se rozvíjející zemi vhodné podmínky. Tyto společnosti, jejichž spolumajitelé se dělili o náklady a o zisk a ve kterých herci (hráli pouze muži) dostávali platy, se snažili o vytvoření stabilních hospodářských vztahů. Uchylovaly se proto pod patronaci významných šlechticů, různě se podle své ekonomické situace propojovaly a pro své potřeby budovaly také divadelní budovy, což vedlo k tomu, že divadlo se stalo součástí společenského života. K nejvýznamnějším společnostem své doby patřily Služebníci Lorda Leicestra (The Earl of Leicester's Men) působící v letech 1559 až 1588 a pak zejména Služebníci lorda komořího (Lord Chamberlain's Men) z let 1594 až 1603, se kterou byl po většinu své profesionální kariéry spojen William Shakespeare.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alžbětinské divadlo. 3. díl, Drama po Shakespearovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

ArkAngel
předevčírem 4 z 5

Dva roky zpátky jsem se pustil do prvního dílu, který v úplnosti pojal alžbětinské divadlo před Shakespearem... a nyní jsem zatím přeskočil dvojku, abych zjistil, jak to vypadalo po něm. Opět se v knize dozvíte vše od kultury po hudbu a naservírovaná máte také dramata, která nikde jinde neseženete. A jde o opravdu povedené kousky. Více takových publikací prosím.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Alžbětinské divadlo. 3. díl, Drama po Shakespearovi v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x

Autoři knihy

Alois Bejblík
česká, 1926 - 1990
Jaroslav Hornát
česká, 1929 - 1990
Milan Lukeš
česká, 1933 - 2007