Alois Kareš - vystěhovalecký agent, vlastenec a mecenáš přehled

Alois Kareš - vystěhovalecký agent, vlastenec a mecenáš
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501838/bmid_alois-kares-vystehovalecky-agent-vl-SFB-501838.jpg 5 2 2

Se jménem Aloise Kareše (1822-1885) byly spojeny osudy tisíců těch, kteří se rozhodli hledat své štěstí v Americe. Jeho životní cesta byla nezvykle pestrá: kupec ve Vamberku, umělecký tkadlec a majitel tkalcovské dílny v Uhrách, důstojník uherské národní gardy, spolupracovník vystěhovaleckých agentur v Hamburku a Brémách a nakonec spoluzakladatel proslulé české přepravní společnosti Kareš & Stocký, která sídlila v letech 1870 až 1925 v Brémách. Alois Kareš se tak zasloužil o vznik jedné z prvních českých cestovních kanceláří, která zajišťovala dopravu Čechů a Moravanů do Ameriky. Byly mezi nimi i osobnosti veřejného života, například spisovatel Josef Václav Sládek nebo hudební skladatel Antonín Dvořák. Jeho záměrem bylo také založit v Americe českou kolonii, vzdálenou od rakouského absolutismu, a upevňovat mezi americkými Čechy národní kulturní život. K rozvoji kultury mezi přistěhovaleckou komunitou přispěl také tím, že do Ameriky expedoval tisíce českých knih a časopisů. Alois Kareš byl znám nejen jako spolehlivý a vyhledávaný vystěhovalecký agent, ale také jako štědrý podporovatel bezpočtu českých a moravských spolků, novin, muzeí, divadel, škol nebo nemocnic. Mezi jeho blízké přátele patřili i Vojta Náprstek nebo Josef Václav Frič. Knížka je i příběhem desítek tisíc Čechů a Moravanů, kterým Alois Kareš pomohl uskutečnit jejich sny přestěhovat se do „svobodné Ameriky“. Součástí publikace je také jmenný seznam alespoň části z nich.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alois Kareš - vystěhovalecký agent, vlastenec a mecenáš. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Karesj
23.03.2023 5 z 5

Při čtení knihy jsem byl dost zaražen množstvím poznámek pod čarou. Někdy jich bylo tolik, že se stránka smrskla i na půlku velikosti, ale časem jsem podléhal stále většímu obdivu. Při představě, že každá ta poznámka je jeden zdroj, který autoři museli dohledat, přečíst, zpracovat a zaznamenat do knihy. Kniha s velkou historickou hodnotou se četla velice příjemně, protože je psaná velmi "čtivě". Popis doby života Aloise Kareše je podán s představivostí, která mi moc vyhovovala. Doporučuji.

Zdenda882
15.09.2022 5 z 5

Dočetl jsem knihu a musím smeknout před oběma autory, protože si ani nedovedu představit, kde všude museli být a co všechno museli prozkoumat. Navíc se mi líbí, že nedávají Aloisovi Karešovi žádnou svatozář, ale drží se faktů a nijak je zbytečně nekomentují. On totiž Alois Kareš, kdyby nebyl dobrodružná povaha, nemohl by vykonat tolik dobrého pro lidi, kteří se chtěli vystěhovat a také pro českou věc doma v Čechách."
Zdeněk Šedivý, amatérský genealog


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Alois Kareš - vystěhovalecký agent, vlastenec a mecenáš v seznamech

v Přečtených3x
v Doporučených3x
v Knihotéce3x

Autoři knihy

Martin Kareš
česká, 1981
Jiří Hostinský
česká, 1967