Alexis Zorbas přehled

Alexis Zorbas https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40685/alexis-zorbas-40685.jpg 4 204 204

Česky by se dal název přeložit – Vše co učinil v životě Alexis Zorbas Inspirací pro tuto postavu byl autorův přítel Georgios Zorbas, se kterým autor v roce 1916 pracoval na těžbě lignitu. Knihu napsal v roce 1946 a kniha se dočkala takového ohlasu, že ji v roce 1964 zfilmoval Michalis Kakojannis s Anthony Quinnem v hlavní roli. Zdatně mu sekundoval Alan Bates. Kniha vyšla v edici Soudobá Světová próza – svazek 236, obálku navrhl Dominik Wallenfels a u nás vyšla poprvé v roce 1966.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Bios kai politeia tu Alexi Zorba , 1946


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alexis Zorbas. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (37)

Ivule9
08.05.2024 4 z 5

Filosofický román, ve kterém hlavní hrdina, intelektuál a knihomol, hloubá nad otázkami života, zamýšlí se nad filosofií Buddhy. Neskonale obdivuje svého přítele, zemitého a vychytralého Zorbu, venkovana, který má rád život, plně k tomu využívá všechny smysly, a žije teď a tady (trošku mi to připomínalo dnešní mindfulness ).

Příběh, napsán v roce 1975, se odehrává na Krétě, kam spolu oba muži vyrazí těžit lignit. Zorba má pod palcem šachty a dělníky, mladý pán zase vše platí, a neustále se zamýšlí nad životem. Se Zorbou spolu často diskutují. Zorba, milovník a znalec žen, rád hraje na santuri, tančí, a nechápe, co jeho přítel v těch knihách pořád hledá za tajemství, zatímco on ta tajemství žije.

Autor do příběhu zapojil i život a zvyky venkovských Kréťanů a nebral si servítky ani s místními mnichy a životem v klášteře. Jak říká Zorba: "Bůh tě chraň, pane, od mulina zadku a mnichova předku."

Děj je ale spíše na pozadí, v popředí stojí právě životní filosofie Zorby a hlavního hrdiny.

Bylo to rozhodně zajímavé čtení, s hlavním hrdinou jsem se skrze jeho myšlenkové pochody dokázala částečně ztotožnit, taky se často zahloubávám, jak to vlastně všechno je...Knížka na pomalé čtení a zamyšlení. Inspirováno skutečným příběhem autora a jeho přítele.

"Znovu jsem přicházel k poznání, že čistota vzduchu, lehký vánek a šíře obzoru jsou pro duši dobrodiním."

"Život mi připadal jako planý květ s velkou kapkou medu v kalichu a duše jako divoká včela, jež ho sbírá."

"To je pravá cesta - najít správný rytmus a s důvěrou se k němu připojit."

pepap
04.07.2023 4 z 5

O přátelství dvou mužů plné vzájemného respektu, úcty a lásky. Ačkoli byli svým založením úplně odlišní, jeden druhému naslouchal, učil se nahlížet na život a porozumět jeho podivnostem. Vyprávění plná symboliky, tance, vášní a svérázného vidění světa. Ale chce to čas a trpělivost .. :-)


zoew
06.09.2022

Neskutečná nuda, po 70-ti stránkách jsem to vzdala.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Alexis Zorbas v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených284x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených24x
v Knihotéce165x
v Chystám se číst154x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech8x