Aeneas přehled

Aeneas
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280595/bmid_aeneas-de9-280595.jpg 4 53 53

Největší epos antického Říma a to nejen pro svůj rozsah - 9 796 veršů, ale i pro svou uměleckou úroveň; hlavně však pro svůj význam.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Aeneas. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Kabuky
14.05.2024 5 z 5

Nádherně převyprávěný příběh.

JulianaH.
09.06.2022 5 z 5

Zamarovský sice v předmluvě píše, že jeho převyprávění se má k předloze jako svit luny ke slunci, přesto nesporně odvedl skvělou práci. „Aeneadu“ uchopil především coby dobrodružný příběh o dvou válkách a jedné plavbě, nevyhýbá se však ani parafrázím až citacím Vergiliových myšlenek („Zesnulým patří úcta a živým život.“) a nejznámějších veršů. Pád Tróje je dojemný, anabáze do údajné pravlasti Trójanů v Itálii napínavá a válka s obyvateli Latia docela realistická. Včetně jednotlivých bojových operací či malebných detailů, třebas ubíjení nepřátel hořícími trámy.

Mně osobně se nejvíc líbila první část, jelikož mám slabost pro tragický osud Tróje, a zejména pro starého krále Priama. Konečně jsem také zjistila, že Aeneas svoji manželku Kreusu nenechal na pospas požáru a plenění – což byl dojem, který jsem si kdysi odnesla z úryvku v čítance. Dále oceňuji podrobnou topografii podsvětí na konci VI. zpěvu (mám pocit, že Vergilius ji takhle nerozvádí). Poslední část o válkách s Latiny, Rutuly, Volsky etc., již římský autor pokládal za těžiště eposu, mně kupodivu přišla poněkud slabší, ale některé pasáže a postavy (Aeneův statečný protivník Turnus, válečnice Camilla) stály zato.

Své převyprávění Zamarovský doplňuje precizním doslovem o vzniku, kontextu a osudech díla, o postavě Aenea u jiných starověkých autorů i o Vergiliovi samotném. Netušila jsem, že se nám dochoval básníkův fyzický popis („vysoké postavy, snědý, s obličejem venkovana, chatrného zdraví“). Z dnešního pohledu by si Zamarovský mohl odpustit odstavec o třídním antagonismu v Římě, který doplnil přímo do příběhu, ale což. Celkově tedy obdivuhodný počin, jenž by snad ani nemusel nést označení „pro děti od 12 let“. Potěší jistě i leckteré čtenáře mladší či naopak daleko starší.


Kabuky
28.05.2022 5 z 5

Palec nahoru.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Aeneas v seznamech

v Přečtených96x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit8x