Abhidhamma - základy meditativní psychoterapie a psychohygieny přehled

Abhidhamma - základy meditativní psychoterapie a psychohygieny
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156437/bmid_abhidhamma-zaklady-meditativni-psychoterapie-a-psychohygieny-156437.jpg 4 4 4

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Abhidhamma - základy meditativní psychoterapie a psychohygieny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Jerry H
28.09.2022 4 z 5

Kniha určitě zajímavá, někde je poměrně dost technických a odborných výrazů, tam jsem se až ztrácel. Také bych ocenil v knize více praxe než teorie, ale na druhou stranu musím konstatovat, že si jistě čtenáře najde, každý si v ní najde to své.

IŠ
25.05.2017 4 z 5

Hned v úvodu knihy se uvádí :“ Jedinými předpoklady studia, tréninku a užití abhidhammy je, že zájemce chce žít šťastně a chce pomáhat druhým, kteří mají podobné cíle… str.28“ A protože neznám nikoho, kdo by chtěl být nešťastný, tak jsem se těšila na návod, který vyčistí mysl tak dokonale, že jakékoli utrpení se stane jen pouhým historickým pojmem. První a druhá kapitola byla takovým příjemným a srozumitelným seznámením s abhidammou, abych se ve třetí a čtvrté kapitole ztratila v cizojazyčných odborných termínech. Pátá a šestá kapitola představuje meditační nácvik pro samouky – všímání nádechu a výdechu (ána-apána-sati), meditace kráčení (čankamana sati-sampadžaňňa a záření dobrotivosti (mettá-bhávaná). Ána-apána-sati je podrobně popsána v knize Buddhova meditace všímavosti a vhledu (M. Frýba, nakl. Votobia 2006 nebo nakl. Albert 2008) a snad náhodou jsem měla možnost si vyzkoušet před časem a pod vedením i mettá-bhávaná. Jedno je jisté, jeden zásed za přítomnosti někoho, kdo ví a zná, vydá za celou kapitolu v knize. Možná i proto se mi tato kapitola četla tak lehce a byla srozumitelná. Protože tam byla ta praktická zkušenost. Kniha připomíná, že abhidhamma je eticko-psychologický systém, a jak důležitý je společenský aspekt práce a týmová koordinace. Těžiště abhidhammického výcviku psychoterapeutů se pohybuje mezi kombinacemi Freudovy psychoanalýzy a Gendlinským přístupem k Rogersovské psychoterapii a největších úspěchů v práci se skupinami dosahuje s psychodramatickými technikami. Těšila jsem se, jak si přečtu o psychoterapeutovi, jak rozbíjí všechna ta jádra patologie, stejně jako dá jednou provždy vale všem těm personifikovaným komplexům patologie. Nestalo se. A to byl hlavní motiv, proč jsem si tuto knihu začala číst. I když je skvělá a je v ní spousta výborných informací, způsob jakým psychoterapeut pracuje s klientem nebo skupina, zůstává jen v rovině obecné teoretické informace a mé vlastní představivosti. A to mě dost mrzí.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Abhidhamma - základy meditativní psychoterapie a psychohygieny v seznamech

v Přečtených4x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst3x