Stratený muž přehled

Stratený muž https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439337/bmid_strateny-muz-QgQ-439337.jpg 4 184 184

Román vychádzajúcej austrálskej hviezdy kriminálnej literatúry opisuje veľmi sugestívne a so zmyslom pre gradovanie napätia nemilosrdnú austrálsku divočinu a ľudí, ktorí v nej žijú. Sú takí tvrdí a zocelení drsným životom a ťažkou prácou, že neraz dokážu byť krutejší ako sama príroda. Dvaja bratia sa stretnú pri plote oddeľujúcom ich statky. Hlboko v pustom vnútrozemí austrálskeho kontinentu sú široko-ďaleko jediní susedia. Ich domy sú od seba vzdialené na tri hodiny cesty autom. Cam, ich prostredný brat, ktorý sa stará o rodičovský ranč, im leží mŕtvy pri nohách. Zomrel sám, očividne vyčerpaný od smädu a horúčavy. Muži prinesú brata domov na ranč. Rodinu zasiahne hlboký smútok, v ktorom sa rodí neistota, narastá nedôvera a vzájomné upodozrievanie. Čo ak Cameron nezomrel prirodzenou smrťou? Čo ak izolácia a samota uprostred šírej pustatiny menia ľudí na stelesnené zlo? Jane Harperová napísala za tri roky tri bestsellery, podľa jedného z nich nakrúcajú v Hollywoode film. Zanechala novinárske remeslo, pustila sa do písania austrálskych trilerov a natrafila na zlatú žilu.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Lost Man , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stratený muž. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (60)

Paulmain
13.05.2024 5 z 5

Autorka opět potvrdila, že je skvělou vypravěčkou. Atmosféra, kterou v knize vytváří, čtenáře vtáhne do děje, jako kdyby tam opravdu byl – a to v tomto nehostinném prostředí opravdu nechceš :-)
Kniha není úplně detektivka. Jedná se spíše o román či drama, kde se díky/kvůli úmrtí jednoho z bratrů začnou postupně odhalovat dávná rodinná zatížení. Kniha je psána velice poutavě, srozumitelně, vše dává smysl a charaktery postav mají vlastní vývoj, mnohdy nečekaný.
Vzhledem k tomu, že Sucho jsem hodnotil velice vysoko, nečekal, jsem, že by se autorka další knihou dostala až na takovou úroveň, jsem moc rád, že jsem se mýlil.

Nessie72
10.04.2024 4 z 5

Já bych tuto knihu rozhodně neoznačila jako thriller, je to rodinné drama, kde povahy jednotlivých členů rodiny a jejich traumata výrazně umocňuje prostředí, kde žijí. To, co je blíže civilizaci řešitelné, pokud nastane v této pustině, vede ke strašným koncům.


Iki1
26.01.2024 3 z 5

Nepříliš napínavý thriller je zaměřený spíš na mezilidské vztahy, které hlavní postava a vypravěč celého příběhu Nathan postupně vytahuje ze záhybů svého mozku. Autorka je skutečně skvělá vypravěčka, dokáže grandiózně popsat bezútěšné prostředí australských vyprahlých vnitrozemských stepí a polopouští i život v nich. Ačkoliv kniha začíná jako detektivní příběh, postupně sklouzává spíš k románu o životě zdejších lidí. Detektivní nitka se příběhem pokouší klikatit, ale není podstatou. Ovšem právě opakované vracení se k jakémusi pátrání se snaží udržet čtenářovu pozornost. V mém případě se to jakžtakž dařilo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (3. týden)

16.01.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Stratený muž v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených211x
ve Čtenářské výzvě31x
v Doporučených21x
v Knihotéce125x
v Chystám se číst172x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

Austrálie pouště rodinná tajemství kriminální thrillery

Autorovy další knížky

Jane Harper
australská, 1980
2017  85%Sucho
2019  79%Síla přírody
2022  88%Ztracený v pustině
2023  71%Přeživší
2024  80%Vyhnanci