6000 kilometrů touhy přehled

6000 kilometrů touhy https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56697/kilometru-touhy-56697.jpg 4 36 36

Ilse, německá studentka, se seznámila se svým osudovým partnerem Pákistáncem Shahidem jako šestnáctiletá. Vzali se a Shahid získal coby inženýr, dobré místo v Saudské Arábii, kde se manželům narodily tři děti. Za několik měsíců se ukázalo, že nejmenší Yassin trpí vážnou fyzickou a mentální poruchou a potřebuje zvláštní péči, která v této zemi není dostupná. Rodina se proto odstěhuje do Německa, kde Shahid začne podnikat. Plán však nevyjde a podnik zkrachuje. Mužovo chování se mění, začne se projevovat jako typický muslim. Velikonoční dovolená v Lahauru má do rodiny přinést uvolnění. Shahid se ale v kruhu svých pákistánských příbuzných rozhodne, že se už jeho rodina do Německa nevrátí, a sebere ženě i dcerám pasy. Všechny tři se pokoušejí o útěk. Marně. Po obrovských potížích se Ilse podaří do rodné vlasti odjet, ale bez dětí... Netuší, že bude trvat léta, než se s nimi, zejména s dcerkami setká. Jak se matka a dcery vyrovnají s danou situací, jak se dcery naučí milovat Pákistán a jak všichni překlenou ztracené roky - o tom vypráví tato kniha, jejíž napětí nevyplývá pouze z orientálně exotického námětu, ale i z pohledu tří vypravěček.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

6000 Kilometer Sehnsucht , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 6000 kilometrů touhy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Nofar197
20.02.2024 3 z 5

Další autobiografická kniha dokumentující fakt, že západní a islámská kultura je neslučitelná. Muž původem z Pákistánu, Íránu, Saúdské Arábie, atd.muze léta skrývat pod západním nánosem a vzděláním své skutečne já, ale to se nakonec prodere na povrch.
V případě Ilse a Shahida bylo takovým spouštěčem postižení syna Jasina, následované krachem Shahidovy firmy. Velikonoční rodinná dovolená v pákistánském Láhauru nakonec vedla k tragédii.
Ilse byla nucena opustit Pákistán bez dětí. Jak se německá matka vyrovná s mnohaletým odloučením? Přijmou její dcery islám a pákistánskou kulturu?
V porovnání s vynikající Bez dcerky neodejdu jde možná o slabší a celkově neucelenejsi dílo, každopádně snad bude varováním pro další německé a jiné naivky.

28401
12.11.2022 2 z 5

Jsou i povedenější knihy s touto tématikou, přečteno, odloženo


Adel153
02.03.2019 2 z 5

Od knihy jsem čekala trochu víc. Některé části byli zajímavé, ale většina mi přišla nezazivna a v některých případech i celkem zbytečné. Kniha byla celkem zajímavá, ale bohužel mě i trochu zklamala.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha 6000 kilometrů touhy v seznamech

v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x