Vraždy v ulici Morgue / Záhadné vraždy v Márniční ulici

Povídka od: Edgar Allan Poe
Z knihy: Démon zvrácenosti (9 povídek), Vraždy v ulici Morgue, Edgar – Devět povídek E. A. Poea, Zlatý skarabeus: devatero podivuhodných příběhů Edgara Allana Poea, Poviedky a básne, Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek), Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky, Podivuhodné historie, Démon zvrácenosti (39 povídek), Jáma a kyvadlo a jiné povídky (27 povídek), Vraždy na ulici Morgue / The Murders in the Rue Morgue (dvojjazyčná kniha), Jáma a kyvadlo a jiné povídky (27 povídek), Vraždy v ulici Morgue / Studně a kyvadlo, Velká kniha detektivek: Zdánlivě nemožné zločiny


Geniální C. Auguste Dupin se pokouší rozřešit záhadnou a surovou vraždu dvou žen. Místnost, ve které byly zabity, je zamčena zevnitř; ke stopám, kterých je poskrovnu, patří zakrvácená břitva a podivné vlasy či chlupy... Povídka je vyprávěna Dupinovým přítelem a mnoha svými postupy stojí u zrodu moderní detektivní prózy.

Originální název:

The Murders in the Rue Morgue


Rok vydání originálu: 1841

Komentáře (4)

Přidat komentář

ozzak
30.08.2023 5 z 5

Velmi dobrá detektivní povídka od Poe záhada zamceneho pokoje geniální detektiv =Zrození moderní detektivky vyšetřování pomoci deduktvniho myšlení které pak rozvedl conan Doyle u svého sherloka holmse.

milary
12.02.2022 2 z 5

Poněkolikáté už.., potkala jsem se s touhle detektivní klasikou v nejrůznějších zpracováních. Tentokrát ji četl Jiří Langmajer. A já byla znovu překvapená tím, jak se (pro mě) může lišit kvalita hereckého projevu a čtení. Aktuálně zcela v neprospěch interpretace audioknihy.
A - souzním s Ivan Kučera níže v ohledu byvšího zaujetí případem (no ano, navíc už ochuzeným o moment překvapení). Vystřídala je netrpělivá nuda a rozčarování z koženosti a nevybočující monotónnosti jak zdlouhavého líčení výpovědí, tak mentorsky předkládané rekonstrukce činu. A to bez nejmenší snahy interpreta o kapku úlevné výrazové barevnosti.


PanPredseda
17.09.2021 5 z 5

Povídka, díky které se zrodila moderní detektivka.
Schéma, kdy je vypravěč méně bystrým přítelem geniálního detektiva, použili i sir Arthur Conan Doyle či Agatha Christie.

Ivan Kučera
12.09.2021 3 z 5

Asi jedna z najznámejších Poeových poviedok, ktorá bola veľakrát sfilmovaná (aj Slovákmi). Je otázne, ako to budete vnímať: či sa pri repríze budete baviť viac, alebo menej. Na jednej strane, kuriózne odhalenie páchateľa vám pri druhom (a treťom a štvrtom a...) čítaní umožní všímať si detaily, ktorým ste predtým neprikladali dôležitosť (neschopnosť svedkov rozhodnúť sa, či vrahov hlas patril žene alebo mužovi, o národnosti nehovoriac, telo uviaznuté v komíne, dvere zamknuté zvnútra), ale na druhej sa možno budete nudiť. Najmä úvod je zdĺhavý a vlastne tam ani nemá čo robiť. Kedysi som bol z tejto poviedky nadšený (4*), ale je pravdou, že keď som sa k nej po desaťročiach v roku 2021 vrátil, zďaleka mi nepripadala taká dobrá a tak odoberiem štvrtú hviezdu. Zaujímavosťou je, že v 80. rokoch Clive Barker napísal čosi ako pokračovanie (Nové vraždy v Rue Morgue, u nás vyšli v Cliveovej zbierke Druhé knihe krvi).