To má po dědovi!

Povídka od: Karel Doležal
Z knihy: Žoldnéři fantasie: Na stopě zločinu


Umělecký kovář Přemek umí vykovat jakoukoliv zbraň. Jako odborný poradce je přizván k pátrání po sériovém vrahovi démonů.
Vyšlo také v Pevnosti 5/2020.

Rok vydání originálu: 2018

Komentáře (3)

Přidat komentář

Skallarix
20.06.2022 1 z 5

Už jsem se s nějakou prací K. Doležala setkal, ale momentálně je to pro mě nejslabší kousek od tohoto autora. Po literární stránce těžko něco vytknout, ale svět, ve kterém se příběh odehrával, ta jeho "rozmanitost" a styl humoru, to mě nijak neoslovilo...

JackieDecker
19.07.2020 3 z 5

Povídka to nebyla špatná, právě jsem ji dočetla a jsem plná dojmů. Pozitivních i negativních. Ale to bývá vždy. Ono když jde o alternativní realitu jsem s tím vždycky na štiru. Ale to je můj problém, že :). Takže trochu objektivněji. Povídka je čtivá a má spád. Oceňuji zvládnutí ich formy a minulý čas. Nemá smysl stěžovat si na absenci popisů, protože jich tam je opravdu pomálu, ale při formátu soutěžní povídky, kdy se musíte vejít do předem daného počtu znaků je těžké zaobírat se prostředím. Navíc je to ich firma a pro hlavního hrdinu je tato alternativní Praha domovem, takže co by popisoval víc než musí? Ale mrzelo mě to. Ráda bych ten svět pochopila.
Každopádně se jedná o dílo ve světě na principu Futuramy (tuna nejrůznějších ras, mutantů démonů, elementů, zombií... žijících pospolu. ) , jen bez humoru. Takový mix Futuramy a Planety pokladů v trochu cyberpunkovem duchu s detektivní zápletkou. Zprvu mě odrazoval název povídky ale k příběhu perfektně sedí. Rozhodně přečtení nelituji a myslím že místo ve sborníku si plně zaslouží.
Co mě ještě mrzelo byl hlavní zaporak. Toho i jeho poražení považuji za nejslabší část jinak dobre povídky.


cori
10.11.2018 3 z 5

Povídka z alternativní Prahy, kde vedle sebe žijí lidé, zombie, andělé, démoni, elementálové, trpaslíci a další bytosti, má za hlavního hrdinu potomka dynastie lovců démonů. Závěrečný souboj s deus ex machina v podobě hům! byl poněkud slabší.