Případ na stanici Krečetovka

Povídka od: Alexandr Isajevič Solženicyn
Z knihy: Jeden den Ivana Děnisoviče, Staré a jiné časy, Ve vyšším zájmu


Krečetovka je železniční stanice, kudy projíždějí vlaky na frontu, protože se píše rok 1941 a Sovětský svaz byl právě napaden Německem. Poručík Zotov stanici velí podle předpisů a snaží se, aby její chod byl plynulý a bezchybný. Pak se ale na stanici objeví Igor Děmenťjevič Tveritinov, sympatický a milý člověk, který se Zotovovi okamžitě zalíbí. Jenže pak stačí jedna otázka, aby všechno nabralo úplně jiný směr.

Rok vydání originálu: 1963

Komentáře (2)

Přidat komentář

alef
21.03.2019 3 z 5

2. světová válka je v plném proudu – máme tu opět jeden jediný ošklivý upršený den, jedné směny železničáře Zotova … a jeden jediný tragický důsledek slepého plnění byrokratických příkazů, ale taky horlivosti spontánního rozhodnutí - totálně zmanipulované mysli … bolševickou ideologií a jejími metodami, jak posunout, či zcela změnit morální hodnoty.

mgeisselreiter
02.12.2012 3 z 5

Autor v této novele opět velmi přesně vystihuje dobu, lidi a prostředí železniční stanice. Dle mého názoru se staží nenápadně poukazovat na byrokratickou nesmyslnost práce, především zde ovšem poukazuje na stalinistický totalitní systém. 70%, 1.12.12