Povedený lov

Povídka od: William Faulkner
Z knihy: Růže pro Emilii


Povaleč Luke Provine se účastní lovu na medvědy. Škytavka, která se u něj spustí, ale kazí náladu všem účastníkům. Dokázal by ji vyléčit tajemný indiánský kmen žijící hluboko v mokřadech?

Originální název:

A Bear Hunt


Rok vydání originálu: 1934

Komentáře (1)

Přidat komentář

DorianG.
09.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Na Faulknera nezvykle svižná a přístupná povídka. Za komickými prvky se skrývá řada silných a nadčasových témat, jak je zvykem.

Je tady opět ospalá jižanská kultura, ve které vedle sebe po válce žijí bývalí otrokáři a jejich (nyní svobodní) otroci, hluboko zakořeněný rasismus, i vzpomínky na bezpráví a příkoří z minulosti. Příběh o léčbě škytavky je jednoduchý, vtipný a skvěle napsaný, ale jakmile autor od komiky odskočí a začne mysticky popisovat indiánskou mohylu na kopci, nekonečná vřesoviště a mokřady, mrazí mě v zádech. Povídka je jako vstup do Faulknerova díla ideální.

Mimochodem, prý jde o první publikovanou Faulknerovu loveckou povídku a je založená na skutečné události, kterou sám zažil na lovu poblíž řeky Tallahatchie v listopadu 1933. Tenkrát to byl ale on sám, kdo ze všeho toho jídla a pití začal nezastavitelně škytat.