Růže pro Emilii

Růže pro Emilii https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11648/mid_ruze-pro-emilii-3So-11648.jpg 4 29 3

Dvě desítky povídek vynikajícího amerického spisovatele, líčí trpkou skutečnost života na otrokářském Jihu.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

Collected Stories of William Faulkner , 1930


více info...

Přidat komentář

pepap
08.01.2022 5 z 5

Povídka jako literární útvar není vůbec jednoduchý prostředek na vyjádření - jako vypravěči musíte být velmi obratní a v poměrně krátkém textu čtenáře zaujmout, dostat jej do příběhu, případně mu předložit myšlenku nebo situaci k zamyšlení. William Faulkner tohle všechno umí s bravurou. Je jedním z nejlepších autorů povídek, co jsem měl kdy možnost číst.

Knišíl
05.09.2019 5 z 5

Kvalita jakou dosahuje tato sbírka povídek není pro mě překvapující. Autorem je přeci jeden z nejlepších amerických spisovatelů všech dob, a to nepřeháním, pokud alespoň trochu máte cit pro krásu literatury, uznáte, že Faulkner je výborný vypravěč, který dokáže upoutat nejen popisnými pasážemi (ať již přírody, psychologie postav, akčních scén), tak také dialogy, kde každé slovo jest tam, kde máti být. Druhá strana mince, a to ta nelichotivá, Faulknerovy tvorby spočívá leckdy v náročnosti textu, který klade čtenáři překážky, a mnozí nepřeskočí ani tu první, pak samozřejmě zůstane Faulkner "tím nečitelným intelektuálem pro snoby", a i tento názor chápu. Faulkner naznačuje a žádá doplnění, pokud to nepřichází texty nemusí dávat smysl. Chce to pak přečíst si pár kritických analýz jeho povídek-děl a čtenář (já sám jsem si tím prošel) zprvu nechápající a odmítající jeho tvorbu se do ní zamiluje, protože začne chápat, ale vyžaduje to učení a tedy čas.


Montezuma
08.11.2014 4 z 5

Četl jsem jen Růži pro Emilii, ale to teda byla darda! Samota je svinstvo, propast nejhlubší a co tam dole člověk najde jsou výhonky šílenství...Alespoň už vím, kde se inspiroval Hitchcock a autor knižní předlohy Psycha.