Paraboloid profesora Barina

Povídka od: Leonard Medek
Z knihy: Excelsior, gentlemani!


Polák Marcin, trestanec ve vyhnanství na Sibiři za účast na protiruském povstání, dostává lákavou nabídku. Když bude dělat průvodce carské vojenské výpravě do středu Sibiře, získá milost. Výpravu vede profesor Barin, který hledá hekatoanubickou synchronitu, tedy průnik říše mrtvých do naše světa. Členem výpravy je i český kapitán Kučera, jemuž Barin zabavil pro účely výpravy parní stroj, a jeho krásná dcera Ada.

Rok vydání originálu: 2014

Komentáře (4)

Přidat komentář

Claudius
06.07.2019 5 z 5

Je velmi dobře patrné, že na rozdíl od většiny ostatních autorů povídek parosloního sborníku není autor této povídky žádným nováčkem. Pan Medek je zkušený a protřelý spisovatel a zcela bravurně vystřihl nejlepší povídku parosloní antologie. Záhadný příběh zakončený lovecraftianskou pointou navázaný na skutečnou událost. Lahůdka.

Lmslaver
01.11.2018 5 z 5

Leonard Medek je mistr ve vyprávění takových časem zaprášených, geniálních příběhů.


cori
21.05.2015 4 z 5

Autor dost přesvědčivě vylíčil poměry v Rusku a ruské armádě na začátku 20. století, líbila se mi představa parovozu s tlapatými koly, který si poradí i s problematickým terénem. Marcin byl sympaťák. Jedna z nejlepších povídek. I pointa je nečekaná. Čtenář se dozví, jak to ve skutečnosti bylo s jednou slavnou katastrofou.

lucie.8
30.03.2015 5 z 5

Skvělá povídka, jedna z nejlepších v knize. Ohromně se mi líbil přístup hlavního hrdiny k Rusku a všemu ruskému :) souhlasím.