Konec věku páry

Povídka od: Tomáš Bandžuch
Z knihy: Excelsior, gentlemani!


Česká vzducholoď Prokop Holý se supermoderním benzínovým motorem je při letu do Německa, kde má propagovat plzeňské strojírny, zajata Francouzi. Posádka netuší, že se stala hříčkou v rukou politiků a velmocí. Intriky kují Němci, Francouzi i Rusové. Zdá se, že světová je na spadnutí.

Rok vydání originálu: 2014

Komentáře (5)

Přidat komentář

Claudius
06.07.2019 3 z 5

Nejdelší povídka antologie a je to znát. Několik příběhových linií, několik postav a osudů. Steampunková atmosféra nám docela pokulhává, tady se hlavně politikaří a intrikuje. Linie posádky vzducholodi to nevytrhne, ta je totiž překvapivě zdaleka nejnudnější. Kladné body má povídka za propracovanost prostředí a politické situace.

Lmslaver
01.11.2018 4 z 5

Část o českých vzduchoplavcích byla dobrá, politický úsek povídky zajímavý, ale moc dlouhý, špinavé politiky si užijeme dost v současnosti.


Leechmyi
27.05.2016 3 z 5

Tady se natahovalo div se to nepřervalo, což je místy bohužel hodně znát a text zde div neprosvítá. Příběhová linie kolem posádky vzducholodi Prokop Holý mě zaujala, druhá linie kolem ruského velvyslance Melikova už takový zážitek nebyl. Příště zkracovat, co nůžky dovolí. Tady platí, že méně je více!

cori
13.05.2015 3 z 5

Povídka ze světa velké politiky, kdy Rusové toužící ovládnout Konstantinopol intrikují vůči Prusku a Francii. Odehrává se v alternativní Evropě v letech 1899/1900. Válka je nevyhnutelná. Bavily mě alternativní osudy postav české historie (Palacký, Kramář, Neruda,..). Sympatičtí mi byli i zajatí čeští vojáci a jejich snaha o útěk z vězení.

lucie.8
10.03.2015 3 z 5

Povídka mi přišla zbytečně dlouhá a poněkud zmatená.