katharine2911 katharine2911 oblíbené citáty

☰ menu

Mám pocit, že jsem mezi samými lidmi, kteří si myslí, že budou žít věčně. Aspoň tak jednají. Šetří svůj majetek a utrácejí svůj život.
Erich Paul Remark

Cena člověka je v tom, v čem sám sebe přesahuje, v tom, čím je mimo sebe, čím je v jiných a pro jiné.
Milan Kundera

Je pořád lepší čekat, než nemít nic, na co by člověk mohl čekat.
Erich Paul Remark

Čím primitivnější je člověk, tím vyšší mínění o sobě má
Erich Paul Remark

"Člověk nedělá vždycky, co je správné, synu," řekl. "Dokonce ani když to ví. V tom někdy bývá kouzlo života. Chápeš?" (Nebe nezná vyvolených)
Erich Paul Remark

Dítě – existence bez životopisu.
Milan Kundera

Láska je touha po ztracené půly nás samých. (NLB)
Milan Kundera

"V této zemi si lidé neváži rána. Probouzejí se násilně pomoci budíku, který rozbije jejich spánek jak rána sekyrou, a odovzdají se rázem truchlivému spěchu. Řekněte mi, jaký je to pak den, který začína takovým násilným aktem!? Co se musí dít s lidmi, kteří dostávají denně pomocí budíku jeden malý elektrický šok! Jsou každý den přivykáni násilí a každý den odnaučování rozkoši. Věřte mi, že o povaze lidí rozhodují jejich rána."
Milan Kundera

... Prostý a jasný. Ale co je to prostý a jasný? Je to všechno o tom, aby člověk byl takový, jaký je, nestyděl se chtít to, co chce, a toužit po tom, po čem touží. Lidé bývají otroky předpisů. Někdo jim řekl, že mají být takoví a takoví, a oni se snaží takovými být a do smrti se sami o sobě nedovědí, kdo byli a kdo jsou. Nejsou pak nikým a ničím, jednají podvojně, nejasně, zmateně. Člověk především musí mít odvahu být sám sebou. (Žert)
Milan Kundera

Člověk má dělat to, co umí, co potřebuje ke štěstí.
Jan Werich

„Paměť je výsadou blbých. Chytrý nemá čas si pamatovat, chytrý musí vymýšlet.
Jan Werich