juanito39 juanito39 oblíbené citáty

☰ menu

Žádný člověk není ostrov sám pro sebe, každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny. Jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj. Smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.
John Donne

Když člověk čte, nespokojí se jen s jednou knihou, musí jich mít spoustu, protože jedna kniha otevírá druhou.
Carl Gustav Jung

Možná že největším poučením z historie je fakt, že se z ní ještě nikdy nikdo nepoučil.
Aldous Huxley

Všichni zemřeme na vlastní smrt.
Rainer Maria Rilke

Myslím, že bychom vůbec měli číst jen takové knihy, které nás koušou a bodají. Pokud nás kniha, kterou čteme, neprobudí ránou pěsti do lebky, k čemu ji čteme?
Franz Kafka

Jsem bezvýhradný ateista, až se bojím, že mě Pánbůh potrestá...
Jára Cimrman

Život je příliš krátký na to, abychom četli špatné knihy.
Arthur Schopenhauer

Co vím o morálce a povinnostech člověka, za to vděčím kopané.
Albert Camus

Ve skutečnosti každý čtenář, když čte, je vlastním čtenářem sebe sama. Dílo je jakýmsi optickým přístrojem, který spisovatel dává k dispozici čtenáři, aby mu umožnil rozeznat to, co by byl bez této knihy v sobě možná nezahlédl. Fakt, že čtenář pozná to, co kniha říká, v sobě samém, je důkazem její pravdivosti.
Marcel Proust

Fanatismus je určitý nedostatek statečnosti. On je to strach přijímat svět v jeho složitosti. Fanatismus je cesta k zjednodušení života. Je to útěk před odpovědností, kterou člověk přijímá tím, že se pořád rozhoduje.
Jan Werich