Adam84 Adam84 oblíbené citáty

☰ menu

My všichni jsme ateisté vůči většině bohů, ve které kdy lidstvo věřilo. Někteří z nás jen jdou o jednoho boha dál.
Richard Dawkins

První člověk, který připadl na to, aby si ohradil kus půdy a řekl: Toto je moje!, a který našel lidi tak prostoduché, že tomu uvěřili, byl skutečným zakladatelem občanské nerovnosti. Kolik zločinů, vále a vražd, kolik běd a hrůz by býval ušetřil lidstvu ten, kdo by byl vyrval ty kolíky nebo zasypal ten příkop a vzkřikl ke svým bližním: Chraňte se poslouchat tohoto podvodníka! Jste ztraceni, zapomenete-li, že plody země patří všem a země že není ničí.
Jean-Jacques Rousseau

Lidé vědí, co dělají; často dokonce vědí, proč dělají to, co dělají; ale nevědí, co to dělá, když to dělají.
Michel Foucault

… a mě napadlo- nikoli jako protest, ani jako symbol nebo něco podobného, ale prostě jako možnost nového prožitku-, že když už jsem jednou porušil všechna pravidla lidskosti, proč bych nemohl porušit pravidla silničního provozu. (Lolita)
Vladimir Nabokov

Lidé si nejsou rovni, ale my se můžeme rozhodnout bojovat za rovnost.
Karl Raimund Popper

"Nikdo nemůže nad haraburdím vyhrát," řekl, "jenom dočasně a možná na jednom místě, jako třeba já u sebe v bytě udržuju jakousi umělou rovnováhu mezi tlakem haraburdí a potřebných věcí, prozatím. Ale nakonec umřu nebo odejdu, a pak bude mít haraburdí zase navrch. To je všeobecný princip, který platí všude ve vesmíru: Celý vesmír směřuje ke konečnému stavu totálního, absolutního zharaburdění." (Blade runner)
Philip K. Dick

„Ach, jako by se snesla z nebe. Byla úplně božská. Andílek.“ - „Vskutku? A teď vypadá jako ztrhaná troska! Musím všem svým hezkým přítelkyním poradit, aby nikdy neumřely.“
Susanna Clarke

„Než si necháte přišít dignózu deprese nebo nízkého sebehodnocení, ujistěte se, jestli se prostě jen neobklopujete kreténama.“
William Gibson

Čím méně jsi, čím méně projevuješ svůj život, tím víc máš, tím větší je tvůj zvnějšněný život, tím více své odcizené bytosti hromadíš. Všechno, co ti ekenom bere z tvého života a z tvého lidství, to všechno ti nahrazuje v penězích a bohatství, a všechno, co nemůžeš, mohou tvé peníze; mouhou jíst, pít, chodit na plesy, do divadla, dovedou si... umění, učenost, historické drahocenosti, politickou moc, mohou cestovat, mouhou dokázat, aby sis to všechno osvojil; mohou to všechno koupit; jsou opravdovým jměním, opravdovou mohoucností.
Karl Marx

To, co lidé nazývají osudem, jsou většinou jen jejich vlastní hloupé činy.
Arthur Schopenhauer

Nejméně se bojí smrti ti, jejichž život má největší cenu.
Immanuel Kant

Lidi se vždycky chystali na zítřek. Já to nechápal. Zítřek se totiž nechystal na ně. Zítřek ani netušil, že existujou. (Cesta)
Cormac McCarthy

Co nazýváme pravdou? Klam starý tisíc let. Co je klam? Pravda, která žije teprve minutu.
Baruch de Spinoza

Kdo nic neví, nic nemiluje. Kdo nic neumí, nic nechápe. Kdo nic nechápe, je bezcenný. Ale ten kdo chápe, ten i miluje, všímá si, vidí. Čím hlubší poznání, tím větší láska. Kdokoli si představuje, že všechny plody dozrávají s jahodami, neví nic o hroznech.
Erich Fromm

Důkazem vysokého vzdělání je schopnost mluvit o největších věcech nejjednodušším způsobem.
David Hume

Dal bych všechno co vím, za polovinu toho, co neznám.
René Descartes

Je těžké žít v současnosti, nesmyslné žít v budoucnosti a nemožné žít v minulosti.
Frank Herbert

"Rozhodl jsem se, že budu žít věčně, a umřu jenom kdyby mi to nevyšlo."
Joseph Heller

A tak se ten den stal dnem čekání, což byl hřích, jak dobře věděl: okamžiky se mají využívat, čekání je hřích jak vůči času, který má přijít, tak vůči současným okamžikům, které člověk opomíjí.
Neil Gaiman

Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizarnějšího a nevysvětlitelnějšího. Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se to stalo.
Douglas Adams

Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. U té první si tím však nejsem tak jist.
Albert Einstein