LucieT. LucieT. komentáře u částí děl

☰ menu

Tunel

Tajemný příběh, absurdní, nepochopitelná událost. Podezřele dlouhý tunel na obvyklé, pravidelné cestě čtyřiadvacetiletého studenta, milujícího doutníky a ucpávajícího si uši vatou, který je na rozdíl od ostatních lhostejných spolucestujících jako jediný znepokojen. Vlak, řítící se stále větší rychlostí do temné propasti, jako zaslepené lidstvo, které si za žádnou cenu nepřipouští hrozící katastrofu? Brilantní.

26.01.2021 5 z 5


Zimní válka v Tibetu

Dramatický, postapokalyptický příběh a asi nejdelší povídka v knize. Jaderná katastrofa a třetí světová válka v podání Friedricha Dürrenmatta. Válka, která vedla ke zhroucení lidské civilizace, přesto masy vojáků absurdním způsobem pokračují v boji, aniž by věděli, kdo je přítel či nepřítel - všichni nosí stejné uniformy, jsou k nerozeznání, všichni jsou potenciálním nepřítelem a nikdo si není zcela jistý, proč vlastně bojuje...

26.01.2021 5 z 5


Mozek

Skvělá povídka. Lidský mozek je zpočátku plný prázdnoty, a proto začne přemýšlet. Velký třesk, vznik hmoty, vývoj organismů, zrození lidstva, vývoj lidských dějin až po nechvalně proslulý nápis na bráně v místě paměti národů. Toto místo ale nemohlo být žádným mozkem vysněno. "Je nemyslitelné, nemůže být ani možné, protože nemá smysl. Je to, jako by se vymyslelo samo. To místo pouze je. Nesmyslné jako skutečnost a nepochopitelné jako ona a bez důvodu."

25.01.2021 5 z 5